Sakset/Fra hofta

Yngve Kvistads kronikk i VG idag om britisk politikk er et interessant stykke jounalistikk, selv om han kanskje overdriver Camerons problemer noe. Kvistad presenterer også den siste britiske rapporten om innvandring og økonomi som vi tidligere har omtalt her

Rapporten, som ble utført av Dr. Thomas Frattini og professor Christian Dustmann ved University College London, tar for seg innvandringens økonomiske effekt i Storbritannia.

Professor Dustmann har vært borti temaet «innvandring» før, han. Allerede i 2003 hevdet han at det ville komme mellom 5.000 og 13.000 øst-europeere årlig til Storbritannia. Istedet kom det 200.000. Årlig.

En million her og en million der, erre så nøye ‘a, kan du si. Men dette er ikke å ta litt feil. Ikke når du er professor og spesialist på området.

Prof. Dustmann har sikkert fått hørt mye om dette i årens løp og nå er det altså hans tur til å reise kjerringa: Hipp hurra – vi har blitt rikere av innvandringen!  

1415235753936_Image_galleryImage_Christian_Dustmann_is_Pro

Professor Dustmann med et anstrengt smil. Merk den hippe øreringen – han er en opprører!

Og her går det skeis for VG. Akkurat som svensk media, løfter man frem halve sannheten fra denne rapporten som er skrevet på en ølmatte nær stengetid. Her riktig godkoser man seg med nyhetene om at arbeidsinnvandrere fra EU er mer lønnsomme enn britene selv. Egentlig burde britene forlate landet sitt og overgi det til de som tydeligivs vet å arbeide hardere og som betaler mer skatt!

VG legger ut disse tre hovedpunktene fra rapporten:

* Arbeidsinnvandrerne fra EU har det siste tiåret bidratt med 200 milliarder kr. mer i skatt til den britiske stat enn de har mottatt av ytelser.

* Immigranter fra de 15 opprinnelige EU-landene alene innbrakte Storbritannia et netto overskudd på 150 milliarder kr., mens den britiskfødte populasjonen i samme periode utgjorde en netto utgift.

* EU-immigranter har en lavere arbeidsledighetsrate enn briter. Storbritannia er også det land i Europa som tiltrekker seg innvandrere med høyest fagkompetanse og utdanning. Ifølge UCL har britene spart 68 milliarder kroner på utdanningsbudsjettet ved at ferdig skolerte immigranter har kunnet gått rett i jobb.

Men, hang on! Det fjerde, som burde ha vært det første punktet, mangler.

Vi hjelper litt:

Innvandring av personer utenfor EU har de siste 17 årene kostet Storbritannia 1 200 milliarder kroner.

(Tør noen regne ut fremtidens kostnader?)

Beregningen av EU-innvandrernes lønnsomhet er et desperat forsøk på å overbevise de EU-skeptiske britene om at de tar feil. Da er det best å utelate alle relevante ekstrakostnader som skole, helse, bolig og infrastruktur og vips så er de nyankomne en netto gevinst for landet! Og da har jeg droppet å nevne det senkede lønnsnivået og kampen om jobbene. (Men se der! Der snek jeg det inn allikevel…)

At innvandring av personer utenfor EU på samme tid kostet 1200 milliarder kroner ble dessverre også nevnt i samme rapport. Ufint! Det er ikke en viktig nyhet – så best å ikke omtale den biten der. 

Innvandringsrapporten er allerede plukket fra hverandre i britisk media, men i Sverige fikk den en varm velkomst. 

Dagens Nyheter tro til med Invandring – lönsam for brittarna.

Men det ble for drøyt, og like etterpå kom de med en litt mer balansert artikkel:  Ökad press på Cameron när migrationsdebatten hardnar.

Konservativa tidningarna Daily Telegraph och The Times tar i sina artiklar i stället fasta på en annan siffra som forskarna redovisar. I den 50-sidiga rapporten skriver professor Christian Dustmann och forskaren Tommaso Frattini nämligen att mellan åren 1995 och 2011 kostade immigranter som kom från länder utanför EU nära 120 miljarder pund.

Kvistad burde kanskje lest den siste artikkelen også før han hang seg på?