Det kommunistiske Sovjet ønsket å eliminere det de ikke likte i samfunnet ved hjelp av språket. I kommunismens klasseløse samfunn fantes derfor ingen første og andre klasse på jernbanen. Man fikk isteden reise i «bløt vogn» eller «hard vogn». I det såkalte humanitære proletarsamfunnet snakket man heller ikke lenger om fengselsstraff eller dødsstraff. Man fikk isteden «streng isolasjon» eller «høyeste mål av straff». Slik Newspeak ser vi også i dag, men det er sjelden man får utsagn som forteller hvor nedfelt denne tankegangen med å finne nyord er i enkelte politiske kretser. Det var derfor både underholdende og informativt å lytte til enkelte AP-medlemmer i NRK Lørdagsrevyen 20.09.

Innslaget handlet om Jonas Gahr Støre og hans besøk hos Arbeiderpartiets kvinnenettverk. Gahr Støre åpner nå for kontantstøtte til ettåringer. For arbeiderpartikvinnene holdt Støre en tale der han ba dem tenke nytt omkring kontantstøtten. Til Lørdagsrevyen forklarte Jonas Gahr Støre denne snuoperasjonen blant annet ved å vise til familienes behov.

-Hvis vi skal være et parti med tiden, så må vi lytte til familiene, forstå deres story – og da er det ikke sikkert det vi har ment i tidligere tiår, er helt riktig for kommende tiår.

Gahr Støre har siden han ble AP-leder fridd uhemmet til kristne velgere. Det er derfor som forventet at Støre kommer KrF i møte også rundt debatten om kontantstøtten. Knut Arild Hareide (KrF) påsto riktignok at han var overrasket for de nye signalene fra AP – men overraskelsen over Støres frieri til KrF bør ikke overraske Knut Arild Hareide en eneste dag til.

Lørdagsrevyen viste en lang kø av arbeiderpartikvinner som ville fotograferes sammen med Støre – som fremsto som en fornøyd hane i hønekurven. Det var underlig å konstatere at disse kvinnene plutselig hørtes ut som Støres feminine ekko. Det var fornøyelig da NRKs Jarle Roheim Håkonsens freudianske glipp konstaterte akkurat hva mange tenker om Arbeiderpartiets topptunge styring og medlemmenes flokkmentalitet.

– Og når Støre sier tenke nytt, ja så gjør de det.

Aps leder har talt. AP er ikke lenger imot kontantstøtte. Støre har snudd! Da snur også arbeiderpartikvinnene – som tidligere har vært de som har kjempet hardest mot kontantstøtten – for å bruke Roheim Håkonsens beskrivelse av dem.  Inger Dahle Klocke fra Flatanger AP:

-Jeg er helt enig med Støre. Vi må se på det og på løsninger som blir god for alle.

Tuva Moflag fra Ski AP:

– Det sitter nok litt langt inne – så kanskje man må finne et annet ord på det.

Et annet ord…