Planene om å trene og utstyre moderate syriske opprørere i Saudi-Arabia virker luftige, både med hensyn til planlegging og en rekke andre faktorer. Hvem skal betale?

Det hvite hus sendte ut bilde av Obama som ringer kong Abdullah onsdag. dagen før han skal holde talen. Hvis forberedelsene er så dårlige, kan man lurer på substansen. Å avgi et løfte er én ting, det kan man raskt løpe fra ved å hale ut tiden.

Det er ikke første gang Det hvite hus snakker om programmer for å trene opprørne. Det er ikke blitt til noe hittil.

 

“We now have the commitment from the Kingdom of Saudi Arabia to be a full partner in this effort — the train-and-equip program — to host that program,” said a senior Obama administration official, who added that discussions were underway to determine the specific site and other details.

The Saudi willingness to host a training program comes as Secretary of State John Kerry is preparing to fly to Jidda, Saudi Arabia, on Thursday morning for a high-level strategy session on how to counter the Islamic State in Iraq and Syria.

Det er allment kjent at land som Qatar og Saudi-Arabia har tillatt at rike mennesker  i deres egne land har finansiert ISIS. I det siste har man begynt å bli bekymret. Men hvor sterk er viljen til å strype finansieringen og aktivt gjøre noe?

To indikatorer på samarbeidsviljen: Base og overflyvningstillatelser og finansiering.

On the military front, the State Department official said regional defense ministers would meet soon to discuss expanded basing and overflight rights so the United States and other nations could broaden their airstrikes against ISIS.

Det minste landene må gjøre er å gi amerikanerne rett til overflyvning og tanking.

Dernest: USA har blødd så mye økonomisk i Irak at araberlandene bør betale. Saudi-Arabia mangler ikke penger. Hvis heller ikke det skjer, er løftene tomme ord.

Det lyder på New York Times som om USA skal betale. Igjen. Men USA har ikke lenger like dype lommer. Det ikke å stille et krav om at araberlandene betaler, er å gi Saudi-Arabia et fikenblad til å skjule sin egen nakenhet.

 

But now Mr. Obama appears to have opened the door to airstrikes against ISIS in Syria and is asking Congress to approve hundreds of millions of dollars in funds so the Pentagon can train and arm Syrian rebels.