Nytt

Boligbygging i Tensta stoppes etter dødstrusler og etter at et kontor er satt i brann.

– I måndags eldade de upp förvaltningskontoret och hotade vår personal till döds, attackerna gör att vi lägger bostadsplanerna åt sidan, säger vd Göran Wendel.

Deler av Sverige kan ved første øyekast minne om en «krigssone».

På tisdagen berättade DN om bostadsbolaget Tornets planer att bygga 167 nya bostäder i kvarteret Risinge i Tensta. Stadsbyggnadsborgarråd Regina Kevius hyllade projektet som skulle upp för beslut i stadsbyggnadsnämnden i veckan. Men natten till måndagen brändes en miljöstation och en bil, däck sattes i brand och bolagets förvaltningskontor i Tensta brandskadades. Därför stoppar nu byggherren själv planerna.

Utgiftene for å bo er ikke i samsvar med hva innbyggerne ønsker. Motstanden er vold og ødeleggelse.

Konflikten mellan de cirka 500 boende vid Risingeplan och bostadsbolaget har eskalerat de senaste veckorna med skadegörelse och bränder. Flera av de boende är kritiska till vad de anser vara oskäliga hyreshöjningar i redan dyra och slitna fastigheter.

– Man använder hyreshöjningarna som ett skäl att vandalisera. Men hyrorna är förhandlade på sedvanligt sätt med Hyresgästföreningen. Det är en sak att kritisera hyreshöjningar men vilka krafter driver det till dödshot? säger Göran Wendel.

http://www.dn.se/sthlm/byggplaner-stoppas-efter-riktade-attacker/