Nytt

Utenriksminister John Kerry har tidligere kunnet virke kraftfull. Advarslene han nå kommer med til Moskva er tamme og har vært gjentatt mange ganger før.

Kanskje det ikke er Kerry som bestemmer tempoet? Han advarte igjen om at ny sanksjoner vil komme «om noen dager», hvis ikke Moskva bidrar til de-eskalering. Det samme sa han før helgen. Ingenting har skjedd. Situasjonen har tvertom blitt verre.

«He urged Russia to tone down escalatory rhetoric, engage diplomatically in the east with the OSCE and Ukrainian government, and issue public statements calling for those occupying buildings to disarm and stand down in exchange for amnesty,» he added.

Pussig – eller talende nok – later Kerry som USA er en nøytral dommer som stiller krav til alle parter, også Kiev.

The US official said Kerry had told Mr Yatseniuk that Kiev must take important steps as well to de-escalate tensions, «including progress on amnesty legislation, steps toward broadening the national dialogue on constitutional reform to include representatives of all regions and close coordination with the OSCE monitoring mission.»

 

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/ukraine/10781537/Ukraine-crisis-John-Kerry-threatens-Russia-with-more-sanctions.html