Nytt

Det er ikke godt å si hva man skal holde på med av produktiv virksomhet i Norge, etterhvert som den oljedrevne lønns- og prisspiralen gjør enda flere omdreininger. Først var det industriarbeidsplassene, nå er tiden også kommet til kompetansekrevende jobber.

Bergens Tidende gir eksempler på det som tilsynelatende er blitt en trend:

Hos forsikringsselskapet Tryg i Fyllingsdalen er det vedtatt at deler av IT-virksomheten skal flyttes ut. Kjernesystemdriftingen er satt til det indiske selskapet TCS, med lokale samarbeidspartnere i Norden. Kontrollsenteret er lagt til India. Totalt blir 25 jobber i Bergen fjernet fra Tryg som følge av dette, og totalt sett er 80-100 med­arbeidere i hele Tryg berørt.

Arbeidstagerorganisasjonen setter fingeren på et vesentlig punkt:

- Vi skjønner ikke at det ikke satses på utvikling av kunnskap hos egne ansatte her til lands. Politikerne må få øynene opp for hva som skjer før vi blir sittende igjen bare med fiskeoppdrett og litt olje, sier nestleder i Finansforbundet hos Tryg, Tom Eileng.

Tryg er ikke alene om å flytte virksomhet til lavkostland:

I Storebrand skjer utflyttingen så fort at det medfører oppsigelse av ansatte her hjemme, bekrefter informasjonsdirektør Elin Myrmel-Johansen.

- I dag har vi nærmere 300 Storebrand-ansatte i Vilnius og bygger ny kompetanse der, sier informasjondirektøren.

Også konkurrenten If er stor forsikringsaktør i Baltikum, og vurderer å flytte flere arbeidsoppgaver dit.

I høst ble det kjent at norske Evry tapte kontrakten om å drifte DNBs IT-løsninger til indiske HCL. Fra før har det indiske selskapet en stor avtale med Statoil. Tidligere på året flyttet DNB store deler av sin programutvikling til den indiske IT-giganten Tata Consultancy Services (TCS), som nå er blitt en av hovedleverandørene til banken.

DNB-sjef Rune Bjerke gir uttrykk for at han ikke har noe valg. BI-professor Petter Gottschalk kaller det saueflokkadferd

Professoren er redd for at Bjerke og mange av hans banksjef­kolleger forregner seg litt i sin flytteiver.

- Hovedbegrunnelsen for å flytte for de fleste er kostnader. Folk og lokaler er billigere ute.

Gottschalk mener mange norske toppledere stirrer seg blind på disse besparelsene, og minner om at utflytting har en risiko og koster penger på andre områder.

- Kostnadene ved alt du ikke gjør selv, som knytter seg til språk, ulike kulturer og krevende samarbeid, er sjelden med i regnestykkene. Det finnes bedrifter som har funnet det hele ulønnsomt, og som har flyttet aktiviteten tilbake igjen.

Gottschalk mener det blir for lettvint når norske toppledere hevder at den eneste kunn­skapen de trenger skal være knyttet til kjernekompetansen.

- For det første er det slett ikke opplagt hvilke områder et selskap kan klare seg uten. Uansett blir det der med kjerne­kompetansen fort alt for snevert.

Finansforbindet mener politikerne må på banen, siden de representerer en stat med store eierinteresser. Det avviser næringsministeren (så hvorfor skal staten eie?), som mener det er globaliseringen som går sin gang. At trenden har snudd andre steder, er det tilsynelatende ikke mange som reflekterer over.

 

I kø for å flytte kunnskapsjobber