Om man lurer på hvorfor asylinstituttet er havnet i miskreditt, kan undringen raskt dempes ved å lese et solid stykke journalistikk i dagens Aftenposten. Det viser seg at halvparten av dem som ble tatt for narkosalg i Oslos rusmiljøer i fjor, var personer med avslått asylsøknad eller asylsøknad under behandling. På fire år har politiet pågrepet 2500 utlendinger for narkosalg i byen.

Avisen har tatt en kveldstur til Torggata.

– Det er mye politi i sivile klær. Jeg kan ikke stole på noen, sier en mann i 40-årene, som sier han er fra Sierra Leone. Han har akkurat spurt oss hva vi vil kjøpe.

Vil du ha noe, tar han deg med rundt hjørnet, til lageret sitt.

Han fikk avslag på asylsøknaden sin i 2006, men er her fortsatt.

Etter sju år er han altså fortsatt i landet. Livsoppholdet kan i mellomtiden umulig ha vært finansiert uten en rekke lovbrudd.

Politiet gjør så godt de kan, og har trappet opp innsatsen. Et Sisyfos-arbeid til begrenset nytte:

Over 70 prosent av narkoselgerne som ble pågrepet i 2013, ble aldri fengslet. De sørger for å ha på seg så lite narkotika at de ikke risikerer mer enn et forelegg.

52 prosent av som ble tatt i fjor, er nå sendt ut av landet.

Sett fra den kriminelles synsvinkel, er sjansene gode for ikke å bli sendt ut. I verste fall må man bare ta seg inn igjen på ny.

En innsatsgruppe som har skrevet til justisministeren, peker på viktige hindere:

• En stor andel kommer fra land det er svært vanskelig å returnere dem til.
• Mange land vil ikke ta imot sine statsborgere, eller krever at de returnerer frivillig.
• En stor andel av de pågrepne er fra andre Schengen-land. Dermed har de rett til fri bevegelse, og de kan enkelt reise tilbake til Norge.
• Det kan være svært vanskelig å finne ut hvem utlendingen egentlig er.
• I de alvorligste sakene, som fører til fengselsdom, tar det ofte lang tid før de kan starte soningen.

Med mindre man f.eks. henter inspirasjon fra Australia, og sender kriminelle til en øy hvor de ikke representerer noen kriminalitetstrussel, er det tilsynelatende uråd å få bukt med fenomenet.

Hva sier en talsmann for regjeringspartiet med den tøffeste holdningen til kriminelle?

– Dette er prisen vi betaler for å ha et land som er rimelig humant, sier Frps medlem i justiskomiteen, Jan Arild Ellingsen.

– Det er et utrolig komplekst problem. Men dette er en gruppe som i dag har et frikort til å begå kriminalitet. Det lovlydige Norge settes sjakk matt. Poenget med Schengen-avtalen er å åpne for fri bevegelse, ikke fri flyt av kriminelle, sier Ellingsen.

Hvis en politiker karakteriserer noe som «et utrolig komplekst problem», betyr det på vanlig norsk følgende: Sånn er det bare, venn dere til det.

 

2500 utenlandske narkoselgere tatt på fire år

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂