Feature

sverige.riksdagen.juno

Alle som er bevandret i kunst vil være vant med antikke kvinner med bare bryster. I spisesalen for gjester i den svenske Riksdagen har det siden 1983 hengt et bilde av barokkmaleren G. E. Schröder som forestiller Juno. En dag var det plutselig borte og  tilbake gapte en hvit flekk. Spørsmål ble stilt. Hvor var det blitt av?

Plötsligt en dag var hon bara borta. När TT frågade runt i riksdagsförvaltningen vart tavlan tagit vägen, blev reaktionerna mest förlägna skratt och fniss. «Vi brukar byta tavlorna ibland», blir till slut det officiella svaret.

Och Schröders Juno har ju hängt i matsalen sedan 1983, så det kan vara ett giltigt skäl. Men något annat har inte kommit upp. Nu gapar väggarna i stället tomma.

Matsalen används vid officiella måltider med utländska dignitärer, och enligt en av talmännen – som föredrar anonymitet – så har det varit litet känsligt det där med en avklädd kvinna på väggen.

– Man måste ju tänka på de utländska gästerna, speciellt de från muslimska länder, förklarade den anonyme.

Det var visepresident, Susanne Eberstein fra Socialdemokratene som fikk fjernet bildet. Hun sa det var en feministisk «fråga».

– Jag tycker att det mer är en feministisk fråga. Det är tråkigt med en barbröstad kvinna när jag sitter på offentliga middagar med utländska gäster. Jag tycker det känns litet svårt att sitta där med män som tittar på oss kvinnor, förklarade Susanne Eberstein.

Kanskje svaret er korrekt hvis Eberstein nevner hvilke utenlandske gjester som stirret? Et kultivert menneske av idag har sett så mange barbrystede kvinner at det knap løfter på øynene av en klassisk skjønnhet. For andre er det en provokasjon, eller en fornærmelse, og kanskje er det slike signaler Eberstein har fått? Da hjelper det å kalle det et spørsmål om feminisme.

 

http://www.sydsvenskan.se/sverige/talman-fick-nog-av-bara-brost/