Man får en idé om krigens omfang når man hører om den nordlibanesiske byen Arsal. Den ligger to kilometer fra grensen, oppe i de libanesiske fjellene. Her har syriske leger opprettet en provisorisk klinikk i et privathus.

Sykehuset hvor de arbeidet er sønderbombet.

Her redder de mennesker hver eneste dag. Strømmen av sårede og syke tar aldri slutt.

Byen som har 30.000 innbyggere har mottatt 60.000 syrere. Bare de to siste ukene er det kommet 20.000.

Disse legene fortjener støtte. Det er der penger fra Europa kan komme til nytte.

Arsal, som DN besökte i går, ligger visserligen inte i Syrien. Men inbördeskriget märks även här i grannlandet Libanons nordöstra del. I Arsal finns ett litet akutsjukhus som startats av syriska läkare.

Sjukhuset är inrymt i ett vanligt hus. Det finns två operationsrum och fyra små salar där patienter får stanna kvar tills deras situation stabiliserats.

– Det kommer mellan fem och tio personer med krigsskador varje dag i ben, armar, huvud, bröst och buk, säger Adnan Sakrit, en av läkarna på kliniken.

Adnan Sakrit har arbetat här i sex månader, lika länge som akutsjukhuset funnits. Han kommer från Qusayr nära staden Homs. ”Medical relief for Syria, helping those in need” (Medicinskt bistånd för Syrien. Hjälp åt de behövande”) står det med vita bokstäver på hans gröna läkarkläder.

– Sjukhuset där jag arbetade tidigare är utbombat, berättar han.

..

Men det är inte bara sårade syrier som kommer till Arsal. Strömmen av flyktingar tar aldrig slut, utan tilltar. Arsal har i vanliga fall 30 000 invånare. Nu finns här dessutom 62 000 syrier, varav hela 20 000 anlänt de två senaste veckorna när striderna intensifierats i områdena på andra sidan gränsen, uppger Kasem al-Zin.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/i-inbordeskrigets-syrien-lider-sjukvarden-brist-pa-allt/