Hjemme i Danmark sitter foreldre og slekt og ikke skjønner noenting. Studiekortet til 17-årig Fatih Khan ble 12. oktober vist frem på syrisk tv, sammen med en gruppe døde. Foreldrene tror sønnen er blant dem.

De spør seg hvordan det var mulig. Det har aldri vært den slags holdninger og synspunkt fremme i deres familie. De er velintegrerte. Likevel ble sønnen radikalisert, uten deres viten, og dro av sted.

Fatih er født og opvokset i Danmark med en pakistansk far og en tyrkisk mor. På Rødkilde Gymnasium var han lidt af en enspænder, og derhjemme havde han sjældent venner på besøg. En stille og rolig fyr, som var meget naiv, siger hans onkel. Han sad for det meste foran computeren på sit værelse. Han havde travlt med at lave lektier, forklarede Fatih, når forældrene bankede på.

Han startede på Rødkilde Gymnasium i sommeren 2012, men i november meldte han sig ud af skolen igen.

»Han isolerede sig mere og mere i løbet af den korte tid, han var her. Han havde kun en ven på skolen, og de holdt sig meget for sig selv. Men vi havde ingen som helst mistanke om radikalisering. Det kommer helt bag på mig, at han formentlig har fået så skrækkelig en død,« siger rektor Hans Erik Duschek-Hansen.

Både Fatih og hans ven blev overflyttet til Rosborg Gymnasium, som også ligger i Vejle. Her deltog Fatih aktivt i undervisningen, da hans samfundslærer gennemgik demokrati, og han viste ingen tegn på radikale holdninger.

10 måneder efter besøget fra PET forsvandt Fatih. Han kom aldrig hjem efter et besøg hos en gymnasiekammerat. Og hans pas lå ikke længere i familiens klædeskab.

Overvågningsbilleder afslørede, at Fatih var rejst fra Kastrup Lufthavn til Istanbul i Tyrkiet og videre til den syriske grænse.

Han blev efterlyst af Interpol, og familien kimede de tyrkiske myndigheder ned. 10 dage senere ringede en tolder fra grænsen, som havde tilbageholdt Fatih, fordi han var mindreårig.

Inden der var gået 24 timer, stod Fatihs forældre på tyrkisk jord for at hente deres søn hjem igen.

Foreldrene trodde gutten ikke kunne rømme landet uten pass. De følte seg trygge på at de visste hvor de hadde ham. Så en dag var han borte igjen, i fjor sommer. Han hadde dratt for å besøke en kamerat.

Det viste seg at Fatih hadde skaffet seg et nytt pass på egen hånd. Foreldrene ble enormt skuffet. Skulle ikke myndighetene samarbeide? Snakket de ikke sammen? På den ene siden var PST bekymret og opptatt av sønnen, på den annen slipper Utenriksdepartementet ham av gårde.

 

http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE6270824/hvorfor-tog-fatih-til-syrien/