Nytt

I forbindelse med en aksjon i går og i dag, har politiet siktet en rekke somaliske familier for trygdesvindel:

Politiet har gått til aksjon mot flere somaliske barnefamilier som er siktet for grovt trygdebedrageri. Hver familie skal ha svindlet staten for 800 000 kroner ved å late som moren er aleneforsørger.

For første gang bekrefter Nav at de kjenner til minst 100 somaliske kvinner som har fått barn med ektemannen – etter de ble skilt.

De Castbergske barnelover vedtatt av Stortinget i 1915. De skulle garantere minsteinntekt for enslige forsørgere. I snitt får aleneforsørgere 15 000 kroner per barn per måned. Systemet er basert på tillit.

Det er NAV som har anmeldt familiene.

Med dette kan det se ut som om et av de mange hullene i statskassen er i ferd med å tettes. Om alle de 100 er skyldige i misbruk, og det er svindlet åtte hundre tusen i gjennomsnitt, betyr det at det urettmessig er blitt utbetalt 80 millioner kroner.

I taxisvindelsaken viste det seg at en sjokkerende høy andel av de pakistanske familiene i Oslo var involvert. Statistikken blir kanskje ikke noe bedre denne gang.

Det viser seg at nær halvparten av alle somaliske barn her i landet er født utenfor ekteskap. Enten er det stor aksept for alenemødre blant somaliere, eller så forteller statistikken noe om omfanget av trygdemisbruket.

Hver somaliske kvinne i Norge får 3,8 barn. Ingen mottar så mye overgangsstønad som dem.

NRK var med under politiets aksjon mot en familie.

På adressen skal det på papiret bare bo en somalisk alenemor med to barn.

Politiet mistenker det bor flere i leiligheten. At også barnefaren bor her, og at familien har svindlet staten for 800 000 kroner i løpet av fem år.

Etter en halvtime slipper politiet inn, og der er alle sammen. Mor, far og to små barn på fem og seks år. Ekteparet, som har oppgitt til myndighetene at de er skilt, blir pågrepet og risikerer nå seks års fengsel.

 

NRK: 100 somaliske kvinner fikk barn med eksmannen