Nytt

Hvorfor valgte Edward Snowden Hongkong som utgangspunkt for sine avsløringer om NSAs overvåking? Svaret kom muligens da Snowden i et intervju med South China Morning Post avslørte at USA har hacket seg inn på hundrevis av nettkontoer i Kina.

Avsløringen blir selvsagt mottatt med tilfredshet i Kina. Men den er ødeleggende for Snowdens omdømme: Han har hittil fremstått som en som ut fra idealisme og overbevisning ofrer seg selv og sin egen fremtid. – Jeg er amerikaner, ikke varsler, har han sagt.

Nå har han stilt seg i en posisjon hvor han fremstår som en som driver powerplay: en som søker tilflukt hos en nasjon USA spionerer på – ingen overraskelse –, men som driver en overvåking på et langt mer gjennomgiprende nivå: som er en politistat.

Da fremstår kritikken av USA for grunnlovsbrudd i et merkelig lys.

At Snowden kommer med disse avsløringene nå, virker kalkulert. Det kan bare svekke hans troverdighet blant amerikanere og i den frie verden.

At USA forsøker å penetrere kinesiske kontoer, er ikke nytt eller sjokkerende. Kina driver en aggressiv penetrering av kontoene til den amerikanske regjering, forsvar, forskningsinstitusjoner, selskaper og også NGO’er som driver menneskerettsarbeid.

USAs overvåking representerer en utglidning, Kinas er massive brudd satt i system. Å søke tilflukt hos den siste mot den første synes underlig og ulogisk.

Snowden risikerer å miste sin viktigste kapital: tillit i opinionen.

Time:

There is, of course, an element of absurdity in Snowden criticizing the “hypocrisy” of the U.S. government’s data espionage program while seeking refuge in a tiny territory that belongs to the world’s largest surveillance state.

http://world.time.com/2013/06/13/beijing-reacts-to-snowden-claims-u-s-hacked-hundreds-of-chinese-targets/