Feature

lanzmann_claude_cap

Claude Lanzmann, mannen bak storverket Shoah, har gjort en ny film over et beslektet tema: «Den siste av de urettferdige» er et intervju med rabbineren Benjamin Murmelstein som satt i et såkalt Judenrat, først i Wien og senere i Theresienstadt.

 

I helgen visades filmregissören Claude Lanzmanns nya film ”Den sista av de orättfärdiga” (”Le dernier des Injustes”) på Cannes-festivalen. Filmen bygger på den 17 timmar långa intervju som Lanzmann gjorde med rabbinen Benjamin Murmelstein 1975 under arbetet med filmen ”Shoah”.

Murmelstein satt med i de så kallade ”juderåd” som nazisterna tvingade på den judiska befolkningen i de länder de ockuperade – först i Wien och senare i koncentrationslägret Theresienstadt. Murmelstein arbetade också nära Adolf Eichmann, redan från den tyska annekteringen av Österrike 1938, och sågs efter kriget som en kollaboratör.

Lanzmann vill dock nyansera bilden av Murmelstein, som hjälpte 120 000 judar att fly från Österrike före krigsutbrottet. Murmelstein ger också en helt annan bild av Eichmann än den som Hannah Arendt lanserade – den banala grå byråkraten som bara gjorde sitt jobb. Eichmann var övertygad nazist och antisemit, enligt Murmelstein som själv bevittnade Eichmanns aktiva deltagande i Kristallnatten 1938.

SvD