Feature

Claude Lanzmann, mannen bak den unike ni timer lange dokumentarfilmen Shoah, laget i 1973 filmen «Hvorfor Israel?», intervjuer med jøder som hadde reist til Israel. Da den skulle vises på en kino i Hamburg i slutten av oktober, dukket det opp en gjeng venstreekstreme som hindret publikum å komme inn. De ville vise hvordan en israelsk kontrollpost fungerte. Det endte med at publikum ble spyttet i ansiktet og noen ropte «jødesvin».

Lanzmann ble dypt sjokkert over hendelsen, som knapt er nevnt i tyske aviser. Noe lignende har aldri hendt med hans filmer tidligere. At det skjer i Tyskland gjør det hele enda mer spesielt.

Vermummte Demonstranten, bespuckte und geschlagene Kinobesucher, der Ruf «Ihr Judenschweine!» – die Augenzeugenberichte von einer militanten Aktion gegen den Film «Warum Israel» erinnerten an die dreißiger Jahre. Doch stattgefunden hat sie im Jahr 2009, dort, wo wohl kaum jemand mit derartigen Übergriffen gerechnet hätte: auf St. Pauli, einem traditionell linken Viertel in Hamburg.

Maskerte demonstranter, bespyttede og slåtte kinobesøkere, ropet «Dere jødesvin», – øyenvitneskildringene fra en militant aksjon mot filmen «Hvorfor Israel» kunne minne om tredevårene. Dog fant den sted i år 2009, der hvor ingen vel hadde regnet med at slike overgrep kunne skje, i St. Pauli, en tradisjonell venstreorientert bydel i Hamburg.

Det var 25. oktober at Programmkino B-Movie i samarbeid med venstreorienterte Kritikmaximierung skulle vise Lanzmanns filme. Da dukket antiimperialistiske Zentrum B5 opp og sperret kinoen av med en metallport.

Folkene var maskert, bar klær i kamuflasjefarger, og hadde malt det israelske flagget på et papir. Deres opptreden var massivt militaristisk, sier Martin Schnitzer, en av arrangørene i B-Movie.

– I hånden holdt de maskingeværer av tre. Med videokamera og fotoapparat tok de bilder av alle som ville inn.

Slik ville de illudere en israelsk kontrollpost. På en plakat ble sikkerhetsgjerdet sammenlignet med apartheidregimet i Sør-Afrika. Det var en grotesk forestilling med tanke på hvor lite propagandistisk filmen «Hvorfor Israel?» er. Aksjonen eskalerte raskt: hverken besøkere eller kinoansatte ble sluppet inn av antiimperialistene i rollen som grensevakter. Til slutt så ledelsen for B-Movie seg nødt til å avlyse forestillingen.

Et øyenvitne, Lennart K. som ikke tør stå frem med fullt navn, forteller hva som videre skjedde:

Det klassiske kampropet til antisemittene gjallet: «Dere jødesvin» Lennart K svarte: Endelig sier dere det dere tenker! Deretter slo demonstrantene løs. «Det var ca. 30-40 angripere i alderen 16-70 år. En eldre herre gikk løs på meg med beltet sitt. Et annet vitne, K, bekrefter dette.

In Hamburg eskalierte die Situation schließlich, bis, wie der Augenzeuge Lennart K.* berichtet, der klassische Kampfruf des Antisemitismus fiel: «Die Blockierer schrien: Ihr Judenschweine!» Er habe zurückgerufen: «Jetzt sagt ihr endlich, was ihr denkt.» Daraufhin hätten die antiisraelischen Demonstranten losgeschlagen: «Es waren etwa 30 bis 40 Angreifer zwischen etwa 16 und 70 Jahren. Ein älterer Herr ist mit dem Gürtel auf mich losgegangen.» Die Leute, die Lanzmanns Film sehen wollten, so berichtet K. in Übereinstimmung mit anderen Augenzeugen, seien geschlagen und bespuckt worden.

Zentrum B5 tilbakeviser at de skal ha ropt «jødesvin», men forsvarer aksjonen med at det handlet om en prosionistisk forestilling og at de ville hindre «hets».

Das internationalistische Zentrum B5 wies den Vorwurf, der Ausdruck «Judenschweine» sei gefallen, in einer schriftlichen Erklärung zurück und begründete seine Aktion mit den Worten, es sei darum gegangen eine «prozionistische Veranstaltung» und «Hetze» zu stoppen.

.

I Tyskland er det fortsatt noen som blir provosert over å se bilder av israelere og føler seg kallet til å gå til fysisk angrep, skriver der Spiegel.

Det hører med til historien at Lanzmannn deltok i motstandskampen i Frankrike under krigen. Han finner det mest bemerkelsesverdig at det var venstreekstremister som sto bak. De kaller det antisionisme, men det er antisemittisme, sier han.

Filmen vil bli forsøkt vist igjen i desember.


Regisseur Lanzmann «schockiert» über Krawalle bei Israel-Film