Nytt

USA har terrorlistet både Hizbollah og den al Qaida-tilknyttede Jabha al Nusra-fronten som er aktiv i Syria. Men EU har ikke forbudt noen av dem.

Det har som konsekvens at det ikke er straffbart å rekruttere soldater til jihadist-organisasjonen al Nusra, til tross for at sikkerhetsmyndigheter både i Norge og Danmark frykter for hva som skjer når menn med kamperfaring kommer tilbake.

Noe er galt når sikkerhetsmyndigheter advarer mot en organisasjon som myndighetene ikke gjør noe for å forby.

To danske jihadister har falt i kamp i Syria. Også norske er drept. De er i islamistenes øyne martyrer og deres eksempel virker som en magnet i miljøene.

Trods bekymring og forargelse over den støtte, som herboende muslimer yder den yderliggående islamistiske oprørsgruppe i Syrien, Jabhat al-Nusra, er der ikke meget, danske politikere og Politiets Efterretningstjeneste (PET) kan stille op. I hvert fald ikke med det juridiske værktøj, der er tilgængeligt i dag.
»Det er stærkt bekymrende, at det i et land som Danmark er muligt at rekruttere til hellig krig. Men så længe gruppen al-Nusra ikke er opført på EUs terrorliste, er det jo ikke ulovligt at støtte den,« siger de Konservatives retsordfører, Tom Behnke.
Venstre opfordrer derfor udenrigsminister Villy Søvndal (SF) til at få opbakning blandt sine europæiske kolleger, så Jabhat al-Nusra også bliver stemplet som en terrororganisation i EU.

Danmarks utenriksminister Villy Søvndal fra SF avviser imidlertid å arbeide for at al Nusra-fronten blir satt på terrorlisten.

»Vi er ikke fra EUs side i en situation, hvor vi skal tage det skridt. Lige som andre bevægelser er Nusra sammensat. Det er ikke den del af oprøret, vi har et ønske om vinder,« siger Villy Søvndal.

Selv hans forgjenger Per Stig Møller fra de konservative er merkelig unnvikende i sitt svar.

»Regeringen må komme med en indstilling. Kamphandlinger er ikke det samme som terror i en borgerkrig. Det afgørende må være, om de også bruger terroristiske midler uden for Syrien – der skal jo nok det til, før man kommer på en terrorliste, ellers er det jo en modstandsbevægelse,« vurderer Per Stig Møller.

al Nusra-fronten har allerede vært knyttet til bilbomber som har rammet sivile og tortur og drap på fanger. Videoer er lagt ut på youtube som viser grusom fangebehandling og rene henrettelser.

Amerikanerne er ikke i tvil om at al Nusra-fronten representerer en betydelig fare.

Ifølge den anerkendte sikkerhedsekspert Bruce Riedel fra det amerikanske Brookings Institution er Jabhat al-Nusra nu den hurtigst voksende al-Qaeda-afdeling i verden, og gruppen tæller op mod en fjerdedel af alle de oprørere, der bekriger det syriske regime. Det skyldes, at al-Nusra tiltrækker yderliggående muslimer, ofte kaldet jihadister, fra andre lande, herunder flere europæiske inklusive Danmark.
»Indtil videre er jihadisterne fokuseret på Syrien og på at vinde over Assad. Men deres ambitioner er meget større. Med en base i Syrien kan de true amerikanske interesser i hele regionen, i Europa og hos vores allierede i Tyrkiet, Jordan og Israel. Den største fare er, at al-Nusra-fronten får kontrol med nogle af Syriens store lagre med kemiske våben,« skrev Bruce Riedel for nylig i et indlæg i netavisen The Daily Beast.

Forskjellen på USA og Europa i synet på terrororganisasjoner indikerer mer grunnleggende forskjeller i synet på hva som utgjør fare.

Det er vanskelig å fatte at EU – og Norge – kan tillate rekruttering til en organisasjon som kan true våre egne samfunn, og som PST og PET advarer mot.

http://www.b.dk/globalt/al-qaeda-gruppe-har-frit-lejde-i-danmark

Al-Qaeda-gruppe har frit lejde i Danmark