Nytt

Bob Woodward (70) er USAs mest berømte og en av de mest respekterte journalister. 22. februar offentliggjorde han en kommentar i Washington Post der han avslørte at den såkalte «sequester», som automatisk kutter 85 milliarder dollar av statsbudsjettet, var Obamas ide, stikk i strid med hva Obama selv har hevdet.

Saken er tricky fordi den ved nærmere granskning avslører en kynisk plan fra Obamas side.

Først får han Kongressen sommeren 2011 til å gå med på en avtale om automatiske kutt mot at Kongressen går med på å øke gjeldstaket de neste 18 månedene. Obama ville nemlig ikke ha en budsjettstrid midt i valgåret 2012. Republikanerne ble lovet at det ikke skulle bli nye skatter.

Men det er akkurat hva Obama nå krever og han legger skylden på republikanerne for at the sequester trådte i kraft fredag natt. Det ble ingen løsning.

Obama har tilsynelatende spilt sjakk: han har fått Kongressen til å gå med på en plan hvor han selv hadde bakt inn «overraskelser»: når grensen for gjeldstaket var nådd kunne republikanerne presses til å godta nye skatter. Deres opprørthet var et bevis på hvor uansvarlige de er, kunne Det hvite hus og pressen si.

Men sannheten er at Obama tok initiativet til the sequester og trodde han kunne presse republikanerne til å gå med på nye skatter.

Dette kalles et dirty game på amerikansk.

Bob Woodward avslørte det i kommentaren 22. februar. Hn skriver konsist uten fakter og anklager, men den som kan lese mellom linjene ser at det er en knusende artikkel. Han sier Obama driver et renkespill og det på et tidspunkt der frontene er harde. Det var særdeles uvelkomment for Det hvite hus. Woodward varslet Det hvite hus på forhånd. Da skjer det oppsiktsvekkende at han blir truet, av en meget høystående medarbeider – om at han skal komme til å angre.

Man truer ikke en av USAs fremste journalister. Ikke når man sitter nær presidenten. Da er det executive power som truer the Fourth Estate. Det aksepterer ikke amerikanerne.

NRKs Steinar Mediaas var faktisk inne på det samme i morgensendingen fredag. Han sa at Obama forsøker å bygge en velferdsstat av europeisk modell i en amerikansk øknomi som ikke kan bære den. Han mente at Obama kynisk har økt budsjettet vel vitende om at det kun kan finansieres med økte skatter. Ikke bare for de rike, de kan sagtens tåle litt mer, men for at det skal monne må det ramme en mye større del av befolkning. Sa Mediaas. Det var ganske ærlig og brutalt i en kringkaster som dyrker Obamas versjon.

Woodward vs. Obama rører ved mange ting: ikke minst Obamas lederstil, som flere og flere reagerer på. Han liker ikke kritikk og vil ha full kontroll. Dermed utfordrer han pressen. Nå er det liberale Washington Post som blåser til kamp.

Bob Woodward og Carl Bernstein avslørte Watergate som i sin tur førte til Richard Nixons fall.

Det lukter fugl også av denne storyen.

http://www.washingtonpost.com/opinions/bob-woodward-obamas-sequester-deal-changer/2013/02/22/c0b65b5e-7ce1-11e2-9a75-dab0201670da_story.html

http://www.washingtonpost.com/opinions/kathleen-parker-the-obama-white-house-threat-to-bob-woodward-matters/2013/03/01/f5d36d5e-82b3-11e2-b99e-6baf4ebe42df_story.html