I nytt forslag til pressestøtte går regjeringen inn for å gi Oslo-aviser 35 prosent mer i støtte enn de som holder til utenfor hovedstaden. Det betyr at den kristne avisen Dagen mister 4,1 millioner kroner, mens konkurrenten Vårt Land får 35 % mer i støtte.

Dagen har hovedkontor i Bergen, men kan nå bli tvunget til å flytte til Oslo. Resultatet av forslaget er større Oslo-dominans. Begrunnelsen lyder besynderlig og det er merkelig at regjeringen tør å formulere seg på en måte som provoserer resten av landet.

I regjeringens høringsforslag foreslår de å avvikle dagens tilskudd til «riksspredte meningsbærende aviser» og erstatte den med en ny tilskuddssats for «aviser med Oslo som utgiversted». Departementet begrunner nyorienteringen med at riksaviser i dag stort sett ligger i hovedstaden.

Det er tilfelle for pressestøtteavisene Vårt Land, Dagsavisen, Klassekampen og Nationen. Eneste unntak er Dagen i Bergen. Blir den nye forskriften vedtatt vil aviser med hovedkontor i hovedstaden få 35 prosent mer i statlig produksjonsstøtte enn aviser i de andre storbyene.

For Dagen er konsekvensene dramatiske. I sitt høringsbrev legger de frem et regnestykke som viser at de vil motta 11,8 millioner kroner i årlig pressestøtte med den nye forskriften. Flytter de derimot til Oslo, øker tilskuddet til 15,9 millioner kroner.

Statssekretær Mina Gerhardsen har ingen problemer med å forsvare det nye forslaget.

– Det er et annet utgiftsnivå i Oslo. Lønningene, utleiekostnadene og distribusjonsavgiftene er høyere. Konkurransesituasjonen er også en helt annen.

– Er portoen dyrere i Oslo enn i Bergen?

– Nei, men Oslo-avisene distribueres over hele landet.

Tall Dagen kan legge frem viser at de har spredning i flere kommuner enn f.eks Dagsavisen som er den som får mest i pressestøtte, 41 millioner.

Vebjørn Selbekk er opprørt.

Vebjørn Selbekk forstår ikke hvordan regjeringen tenker.

– Vi er den eneste riksavisen igjen som ikke holder til i Oslo. Det burde vært verdsatt, ikke straffet. Det kan ikke være heldig at alle avisene klumper seg sammen i hovedstaden.

Statssekretær Mina Gerhardsen avviser all kritikk og forsvarer forslaget. Man kan ikke fri seg fra mistanken om at forslaget fremsettes fordi det går ut over en konservativ kristen avis. Det er ikke første gang den rødgrønne regjeringen foretar seg noe som «kvister» det konservative kristen-Norge.

Presse-Norge burde stå opp for Dagen, hvis det ønsker at pressestøtten skal fortsette.

  • Dagsavisen 41 mill.
  • Vårt Land 41 mill.
  • BA 31 mill.
  • Klassekampen 29 mill.
  • Nationen 26 mill.
  • Dagen 15 mill.
  • Rogalands Avis 12 mill.
  • ITromsø 9,1 mill.
  • Fiskerbladet Fiskaren 6,1 mill.
  • Porsgrunns Dagblad 3,9 mill.

http://www.bt.no/nyheter/okonomi/Straffes-for-adresse-i-Bergen-2828434.html