Gjesteskribent

Det er fortsatt ikke lov å si det. I går hos Pauw & Witteman (to programledere i et daglig debattprogram på nederlandsk TV, overs. anm.) satt også Marcel Oost. Han er forman i SC Buitenboys, en sportsklubb fra Almere. Dette er klubben til den avdøde linjedommeren Richard Niewenhuizen, mannen som nylig ble rammet av ekstrem vold. Rett før, samme dag, opptrådte Marcel Oost også i Pownews, et TV-program på en annen kanal (VARA).

På Pownews fikk han og andre fra SC Buitenboys snakke om ”hendelsen”. To fra SC Buitenboys fortalte at saken omfattet ikke–etniske nederlendere, og det ble snakket om ”andre kulturer og annen oppdragelse”.

Det var derfor gode grunner for Pouw & Witteman å stille Marcel Oost det spørsmålet som halve Nederland satt med på dette tidspunktet. Og spørsmålet var: Var dette nok en marokkaner-relatert hendelse? Men de to programlederne mente det ikke var rett å stille spørsmålet. I hele sendingen ble det derfor bare snakket vagt om ”guttene”.

Se innslaget fra VARA her.

Dette innslaget fant dermed sted etter at det underliggende spørsmålet hadde kommet opp tidligere på Pownews.

Her er innslaget fra Pownews (etter 2 min).

Og selvsagt, redaksjonen til Paul & Witteman ser på Pownews!

Gutter! (nederlandsk uttrykk som angir oppgitthet, overs. anm.) Det er jammen noe her med disse guttene (ordspill, overs. anm.).

I dag (4. desember) ble Marcel Oos intervjuet av De Telegraaf, og nå fikk han lov til å si hva han hadde på hjertet. Selv om De Telegraaf skrev om saken i en nyhetssak, våget de ikke sette det i overskriften:

”Etter siste fløytesignal rakte nesten alle spillerne dommeren hånden for å takke ham for kampen. Bare de tre marokkanske spillerne fra Nieuw Sloten gikk mot linjedommeren, fikk ham i bakken og begynte å sparke mot hode og nakke.”

Det var ikke bare Pauw & Witteman som feigt tiet om at dette var et rasistisk drap. Alle media har hittil holdt etnisiteten til gjerningsmennene skjult. Dette har i mange år nå vært et mønster i nederlandske media. Når gjerningsmennene er hvite blir det rapportert, men når de er fremmedkulturelle, er media fargeblinde. Unntaket er når offeret er en innvandrer.

Nederland har med hensyn til sin egen selvforakt virkelig et rykte å forsvare. Jeg ble faktisk oppringt av en tysk avis i dag med spørsmål om gjerningsmennenes etnisitet fordi det var så tydelig at dette ble holdt utenfor nyhetsbildet i Nederland.

I går kveld var det dessuten via Twitter mulig å se at Richard Niewenhuizens drapsmenn måtte finnes i marokkanske miljø. Noen marokkanske gutter og jenter hadde tydeligvis ingen omtanke for Niewenhuizens skjebne, men de var meget bekymret for sine egne kamerater.

I marokkanske miljø kunne vi i går kveld finne tvitring som dette:

”Neida, det var uansett ikke slik, ville bare vite om jeg kjente dem RT @MonkeeyNabs: RT @iiShaq_: De har navnene til de som har drept linjedommeren – okey men skal i hvert fall ikke legge dem ut ;)”

Dette med navn som ikke er lov til å legge ut på Twitter ble gjentatt med en truende tone:

”NB. @MonkeeyNabs RT @HamzaC_: RT @HichamAsk: Hold kjeft dere vet ingenting”

Og så kommer aksjonsgruppa i bevegelse. For disse handler det nemlig ikke om drapsmenn, men om helter:

”RT @HichamAsk RT @Hassann_B: SETT YD FRI OG DET SKRIKER JEG OG ROPER UT HELE DAGEN.  Sett fri mennene som sitter inne.”

”RT @HichamAsk RT @Hassann_B: SETT YD FRI OG DET ROPER JEG HELE DAGEN!”

På samme tidspunkt ble det i timeline publisert et bilde av en marokkansk gutt i en vinterjakke som gjør V-tegnet med billedtittel:

NB. @MonkeeyNabs RT @aymanhamaka: My men! pic.twitter.com/SGnRrrp

Er dette en av gjerningsmennene? Det vet jeg naturligvis ikke. Det kan også være det er noen som tøffer seg.

I dag fortsetter ropingen om å befri drapsmennene:

”RT @MonkeeyNabs FORTSETT Å ROPE DET GJENNOM GATENE. BEFRI MENNENE SOM SITTER INNE!!”

Tilbake til nederlandske media. Hva hvis linjedommeren hadde vært marokkaner? Hva om han hadde blitt sparket til døde av nederlandske fotballspillere på 15-16 år? Å stille spørsmålet er det samme som å svare på det. Avisene hadde i dag vært fulle av den farlige oppblomstringen av rasisme i Nederland. Fordi: Hvite som roper noe på fotballbanen om de fremmedkulturelle, er rasister og blir ganske hardt tatt hånd om i lovens navn. Men fremmedkulturelle som sparker en hvit mann til døde er bare en alvorlig ”hendelse med gutter”.

Ingen steder er media så dobbeltmoralsk som i dette landet.

 

Opprinnelig i Dagelijkse Standaard.