I forrige uke feiret man i NRK P2’s program Ekko at Mona Myklebust i Ekko-redaksjonen hadde fått en pris som årets programleder i norsk radio. Som eksempel på hennes velsmurte og prisvinnende programledelse trakk man fram en reportasje av Myklebust fra tida like etter 22. juli i fjor, der søkelyset ble satt på høyre-ekstreme miljøer i Norge.

– Høyre-ekstremismen er på frammarsj på nettet, og hvert år rammes mange hundre av hatkriminalitet, erklærte vinneren av PRI-radio i reportasjen. Som vitner på hatkriminalitet trakk Myklebust fram ei mørhuda, lesbisk kvinne som hadde blitt trakassert og fysisk forulempet utenfor det homofile utestedet London i Oslo sentrum. Etter å ha blitt verbalt sjikanert av noen gutter, gikk kvinna bort til dem for å gi sitt tilsvar. Den ene av de seks guttene sa da noe som var så forferdelig grovt at vitnet ikke ville gjengi den i radioen. Etter denne forferdelige uttalelsen, dyttet den lesbiske kvinna til uttalelsens opphavsmann, og dermed var slagsmålet i gang. På spørsmål fra programlederen fortalte den lesbiske kvinna at det var seks, norske vestkantgutter som hadde forulempet henne.

Den andre som fortalte om hatkriminalitet i prisvinnerens reportasje, var en 18 år gammel jødisk gutt fra Oslo som ble trakassert da han begynte på skolen i seksårsalderen etter at han hadde fortalt at han var jøde. Trakasseringen fortsatte og toppet seg da en av plageåndene kastet en stein på ham, som fikk blodet til å sile fra hodet hans.

– Hva tenkte du da, spurte programleder Myklebust, men noe spørsmål om hvem de tre mobberne var, stilte hun ikke, og hun kunne nok ha sine grunner til det.

Intet program om hatkriminalitet i NRK uten muslimer som blir trakassert, men til tross for iherdige forsøk på å skaffe ofre via SOS Rasisme, hadde ikke Myklebust fått tak i noen sjikanerte muslimer. Og det ble muligens hengende igjen en slags antydning i ”programmets luft” at det kunne være for farlig for muslimer å stå fram som forulempede. Spørsmålet om hvorfor det ikke var mulig, ble i hvert fall ikke stilt. I stedet snakket Myklebust med Erik Haugland fra PST som kunne fortelle at tradisjonelle høyre-ekstreme miljøer er helt marginale i Norge i dag, og det er få som anmelder hatkriminalitet.

Den høyre-ekstreme frammarsjen og den omfattede hatkriminaliteten i Norge som ble annonsert i begynnelsen av programmet, kokte altså ned til en lesbisk kvinne som var blitt verbalt og fysisk forulempet av seks vestkantgutter og en jødisk gutt som hadde fått sin skolegang preget av mobbing i barneskolen. Begge tilfeller alvorlige nok, men spørsmålet om hvem som mobbet den jødiske gutten, ble hengende i lufta, og skulle trolig henge der retningsløst. For, svaret passer ikke inn det tankemønster som preger Ekko-redaksjonens journalister, og journalister ellers i landet, for all del.

Med dette tankemønster skygger man unna sentrale realiteter i dagens norske samfunn. Motstanden mot og trakasseringen av homofile og jøder er særlig utbredt i muslimske miljøer og hos folk med muslimsk bakgrunn. Men i sin iver og hardnakkede forsøk på å få plassert ansvaret for det de kaller hatkriminalitet på den politiske høyresiden, går ikke den politisk korrekte NRK-journalisten over lik. Hun stolprer seg bare over en mørkhudet lesbe og en 18-årig gutt av jødisk tro, og så får hun en journalistisk pris for det. Slik er den journalistiske hovedstrømsvirkeligheten i kongeriket Norge anno 2012. Kritikkverdig er en mild betegnelse i denne sammenhengen, journalistisk fallitt ser ut til å passe bedre.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂