Anders Behring Breivik har en slags korthukommelse som gjør at han registrer at han fremstår dumt eller dårlig i den umiddelbare situasjonen. Han forsøker å korrigere «feil», men det skjer uten noen klar fundering i realiteter, slik at også korreksjonen fremstår som forvirret. Noen mener dette er et bevis på hans forstand.

Behring Breivik sier på den ene side at han at ikke ønsker å si noe om turen til Liberia. Det er bekreftet at han var i landet 17. april. Han vil ikke en gang si det han har sagt i avhør. Som han sier: Han har mistet oversikten over hva han har sagt. Det foreligger 1100 sider med avhør.

Aktor Inga Bejer Engh må derfor lese fra avhørene. Breivik nekter. Han benekter også ting hun leser opp. – Men dette har du lest nøye igjennom og korrigert ned til minste detalj, svarte Bejer Engh.

Han vil ikke svare på spørsmål om serberen han møtte i Liberia eller kontakten han fikk på internett, ca et halvt år i forveien. Grunnen er at han derved kan bidra til at noen av disse menneskene blir arrestert. Men samtidig bebreidet Brevik politiet for ikke å ha gransket de 8.000 epostadressene han forsøkte å sende kompendiet til. Han tolker det som at politiet ikke vil finne ut om Knights Templar eksisterer.

På den ene siden vil han ikke gi opplysninger som han har gitt i avhør, om de enkleste forhold rundt turen til Liberia. På den annen bebreider han politiet for ikke å ha gransket epostlisten og kontaktet serbiske myndigheter. Da finner han det for godt å fortelle at på listen står navnet til personen han først fikk kontakt med på internett. En ganske vesentlig avsløring for en som vil beskytte sine kilder.

Da vil han plutselig bli «funnet» og avslørt. De to versjonene stemmer ikke. De er innbyrdes motstridende, og demonstrerer Breiviks merkelige modus.

Han sa en «chilling» ting: alle kunne nå gjennomføre terror. Han hadde skrevet det i Manifestet og der finnes oppskriften. Alt som trengtes var ryggerad.

For øvrig sa han at ikke likte å lyve.

Ondskapens banalitet kom som selvfølgeligheter.

Det er flere detaljer som viser hvor farlig og slu Breivik kunne være. Før Liberia-turen klekket han ut to covere: det ene var UNICEF-medarbeider, og det andre var handel med bloddiamanter. Han var faktisk i lokalene til UNICEF og hentet brosjyrer og disse sørget han for lå synlig i bagasjen. Han kjøpte også inn utstyr til å granske diamanter. Breivik kunne planlegge. Men plutselig kommer det opplysninger som tyder på at han er på jordet. Han forteller samboere i kollektivet i Mariesgate at han skulle til Liberia for å handle diamenter. – Men hvorfor fortalte du det? spurte Bejer Engh. – Ville det ikke vært lettere å si du skulle til Syden? – Jeg liker ikke å lyve, svarte Breivik.

Så sa han noe annet som viser en slags taktisk teft: Et cover bør ligge tettest mulig opp til virkeligheten.

Kanskje forfengeligheten er en sterk drivkraft. Aktor kommer hele tiden tilbake til at han fremhver seg selv, som «begavet og veldig intelligent». Breivik forstår at dette virker dumt, men også måten han nå tar avstand fra dette på, avslører hans forfengelige side. Det er ingen bunn der, ingen karakter.

Les også

-
-
-
-
-
-