Mens andre medier skriver at SOS Rasisme bygget og driftet den høyreekstreme organisasjonen Norwegian Defence League (NDL) – åtte månder etter at Barne- og likestillingsdepartementet politianmeldte den diskrediterte organisasjonen for massiv svindel med statlige midler og fire måneder etter dom for samme – finner NRK Kveldsnytt ved Tom Nilssen det høyst passende å bruke SOS Rasisme- og Tjen Folket-representant Kenneth Fuglemsmo som kommentator i forbindelse med helgens nynazistiske demontrasjon i Trondheim (innslaget starter 07:00). Politiet arresterte 25 nynazister, hvorav fire nordmenn og 21 svensker. De fire er med i en organisasjon som kaller seg Den norske motstandsbevegelsen, som er en del av den nordiske grupperingen Nordfront.

Gruppen legger vekt på å virke skumle og truende på andre mennesker, får vi vite.

Kenneth Fuglemsmo, vennlig titulert av NRK som «aktivist, SOS Rasisme» – og det til tross for at en rekke andre, sveisne titler både er tilgjengelige og langt mer beskrivende for Fuglemsmo og hans kamerater – vet hva han snakker om. Han er medlem av den marxist-leninistiske sekten Tjen Folket, som dyrker Stalin og Mao. Sekten ble dannet som følge av en påstått høyredreining i Arbeidernes Kommunistparti, er tilhengere av politisk vold og ihuga forsvarere av bla Moskva-prosessene.

Fuglemsmo selv utviser også stor forkjærlighet for å trakassere jøder på åpen gate i Trondheim. Venstrekstremisten har likeledes samme syn på vold som- og derfor visse fellesinteresser med de samme høyreekstremistene NRK fant ham ytterst passende til å kommentere – forhåpentligvis sterkt påvirket av det gamle ordtaket: På seg selv kjenner man andre.

Samme dag, et annet sted i den statsfinansierte mediebedriften, kommer det frem at noen blir relativt aggressive av at andre faktisk tillater seg noe så upassende som å kritisere NRK. I forbindelse med det hemmeligholdte budsjettet for NRK Dramas mislykkede satsning Erobreren, syndet regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen stort ved å gå ut i offentligheten – ja, den offentligheten som altså finansierer NRK – og fortelle hvordan han opplevde NRKs økonomistyring da han regisserte TV-serien Taxi. Det skulle han ikke ha gjort. En ikke-navngitt leder i NRK reagerte usedvanlig modent på kritikken ved å sende en sms som beskrev Rolfsen som Judas, etterfulgt av kommandoen «hold kjeft».

Samtidig var det noen i NRK som tilfeldigvis foretok det som i mer høflige vendinger enn hva Rolfsen ble til del kalles for en «feilvurdering», og fjernet Taxis fanside på Facebook. Den aktuelle siden er redigert og administrert internt i NRK.

Kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK kjente ikke til detaljene rundt denne siden, før Aftenposten tok kontakt. Han kunne da bekrefte at Facebook-siden var slettet.

– Det er riktig at den siden ble tatt ned, men den vil bli åpnet igjen. Det skjedde på grunn av en feil.

– Snakker vi om en teknisk feil eller en feilvurdering?

– Det er snakk om en feilvurdering som ble gjort i forbindelse med denne saken. Det burde ikke ha skjedd, og vi prøver nå å finne ut hvordan vi kan bygge fansiden opp igjen. Til det har vi satt inn god, teknisk ekspertise, sier ha

Er det ikke rart hvordan sånne feilvurderinger bare skjer i tide og utide, du?

Kommunikasjonssjef Hansen avviser imidlertid at NRK er hårsåre overfor kritikk, og enhver kan jo med all ønskelig tydelighet se at reaksjonene på Rolfsen gir Hansen rett. Eller hvordan det nå er. Rolfsen selv sammenligner NRKs reaksjon på kritikk med norske muslimers reaksjoner på ditto – til de sistnevntes fordel. Det er vanskelig å ikke si seg enig.

NRK arbeider åpenbart på mystiske måter, men nå som Stortingets kontrollkomite først har tenkt å se gjennom landets tilskuddsordninger; ville det vært for mye forlangt om de foretok en aldri så liten legevisitt hos NRK for å sjekke at alt står bra til der i gården?

Aftenposten: Judas-SMS og Facebook-sensur etter NRK-kritikk

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.