Aftenposten kan idag fortelle at regionavisene til Schibsted skal fase inn betaling for sine digitale tjenester. Fallende papiropplag kan i lengden ikke betale for det som er gratis.

Document-redaksjonen har syslet med lignende tanker. Vi mener økonomisk uavhengighet er av fundamental betydning. Men da må det komme penger inn i systemet. Donasjoner eller frivillige abonnement bidrar med en drøye 30.000 i måneden. Men vi skulle gjerne vært over i en fastere ordning, som hadde et kommersielt potensial.

Lukking og betaling tiltaler ikke. Men finnes det andre mer fleksible løsninger?

Ett forslag går ut på å gi de betalende tilgang, mens ikke-betalere får en forsinkelse på noen timer. Dermed ville man appellere til de som har sans for document.no og ser verdien av at nettstedet får ben å gå på. Vi snakker om beskjedne summer, kanskje i størrelsesorden 50 kroner måneden. Sist uke hadde vi 36.000 unike lesere. Hvis 5 % valgte å betale ville vi ha en kontantstrøm på 90.000! dvs. et hopp på 300 %. Da snakker vi plutselig om penger. Et slikt beløp gir oss et helt annet handlingsrom. Folk må ha penger for å leve, og skal vi få tak i flinke folk må de ha noe igjen.

I det lange løp er det ikke bra for deltakelsen at ting er gratis. Vi ønsker at folk skal engasjere seg, og å gi document.no et økonomisk fundament er en begynnelse. Oppgavene bare vokser.

Når det er sagt: en stor takk til de trofaste som hver måned, eller ellers, overfører penger til document.no!

Fortell oss hva du mener! kontakt@document.no

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂