Nytt

Dagens Næringslivs Harald Berglihn snakket torsdag med leder av justiskomiteen, Per Sandberg, om de alvorlige anklagene mot NRK om avlytting av Rettsmedisinsk kommisjon.

Sandberg mente at hvis kommisjonen virkelig mente seg avlyttet, så burde den gå til politiet og anmelde forholdet.

Men i neste øyeblikk kom han med uttalelser som viste at han selv ikke trodde noe på anklagene.

Slik demonstrerer Sandberg at han utgjør et enmannsparti. Sandbergs offentlige fremtreden får stadig mer preg av soloutspill, og man undres på hvor Siv Jensen befinner seg.

Sandberg sier belærende og nedlatende at de ni deltakerne på psykiatergruppens møte på Radisson Blu hotel på Gardermoen kanskje ikke har den samme erfaring med journalister som Frp.

– Jeg har også hatt følelsen av å ha vært avlyttet noen ganger, men så har det vist seg at ting har kommet ut på grunn av flinke journalister. Det er nok det jeg tror har skjedd her også. AT NRK rett og slett har gjort et godt journalistisk arbeid, sier Sandberg.

Her demonstrerer Sandberg at han ikke vet eller forstår hva slags mennesker som sitter i psykiatergruppen. De slenger ikke ut alvorlige anklager mot en bedrift som NRK i hytt og vær. De vet også hva godt journalistisk håndverk er. Hvis det hadde vært nettopp det, ville ikke sitatene vært løsrevet. Det var nettopp mangelen på godt håndverk som fikk psykiatergruppen til å forstå at noe hadde foregått.

Det er alvorlig at justiskomiteens leder greier å snu denne alvorlige anklagen over til å bli et kompliment til NRK.

VGs Anders Giæver er blitt så snøblind av ABB at han heller ikke greier lese, til tross for at han har tatt seg bryet med å sjekke Dagsnytt og Dagsrevyen. Det stemmer at NRK allerede dagen før konklusjonen ble kjent, «røpet» sterk indre uenighet.

Nestleder Gunnar Johannessen sa til VG Nett den gang at NRK tok feil. Det hadde ikke vært noen stor uenighet.

Nå kan Giæver triumferende slå fast at Johannessens egne anklager mot NRK viser at han snakket mot bedre vitende. Det var stor indre uenighet. Hvis dette er betegnende for Giævers presisjonsnivå er han ille ute.

Poenget, som gjorde samtlige medlemmer av gruppen overbevist om at de var blitt avlyttet, var at sitatene var løsrevet fra sammehengen. De manglet hode og hale. De ga ikke mening. Hvis det var ett av medlemmene som hadde lekket, så ville de hatt en struktur og mening. Men sitatene NRK serverte vitnet om at de var kolportert av noen som ikke forstå hva han hørte.

Det må ha vært en tredjepart som satt og hørte på og skrev ned det han eller hun fanget opp. Noen har nevnt et utstyr i rommet som kunne brukes til å høre hva som ble sagt.

Giæver bagatelliserer som Sandberg og spør om det ikke er et gode at offentligheten får vite hva som har foregått.

Åpenhet fortolkes nå til at ingenting skal være skjult. Alt skal frem. Helst i sanntid.

Det blir en parodi på en rettsprosess.