Sakset/Fra hofta

Det er godt å sitte på landsbygda å skue utover kulturlandskapet og skogkledde åser. Godt å kjenne at Oslo, byen jeg vokste opp i, er på avstand. Når man har fulgt utviklingen i Groruddalen gjennom 35 år, så er dette som å leve i en svunnen tid. Fra tid til annen blir man minnet på at storbyens mindre gode sider også er representert i grisgrendte strøk og mindre byer. Det er trist at tryggheten på små steder sakte men sikkert forsvinner. Det å stole på hverandre er ikke som før. Enkelte næringsdrivende ser det som nødvendig å sette i gang drastiske tiltak for å beskytte seg selv.

Fredagsfrokostens tilbehør er som oftest A-magasinet, men i dag valgte jeg Hamar Arbeiderblad. Øynene mine fanget overskriften «Kundene må ringe på hos gullsmeden.» Artikkelen handler om en gullsmed, et ran og en negativ utvikling. Dette er altså Hamar i 2012:

For ikke så lenge siden valgte den tradisjonsrike gullsmedforretningen også å investere i en ny dør med låsemekanisme.

– Det er et dramatisk skritt når vi låser døra på dagtid. Vi måtte gjøre om rutinene våre totalt. En ansatt sitter alltid midt i forretningen. Samtidig som arbeidsoppgaver blir gjort, er det utkikk til hele butikken og døra, sier Børke.

Når det ringer på døra, blir kunden vurdert.

– Er det bare en ansatt i forretningen, vil døra ikke bli låst opp. Det skal være minst to i rommet samtidig, sier Børke.

HAR IKKE NEKTET NOEN

– Ordningen betyr at dere bedømmer kundene på forhånd?

– Det er riktig. Etter hvert er vi blitt litt menneskekjennere. Vi føler med en gang når det er noe muffens, sier Børke.

– Er noen blitt nektet adgang?

– Ikke foreløpig, sier Børke.

Gullsmeden forteller om Oslo og sikkerhetstiltak der. Situasjonen minner vel strengt tatt om byer hovedstaden strengt tatt ikke ønsker å sammenligne seg med. Selv er det ytterst sjeldent at jeg går inn hos en gullsmed, og derfor oppleves slike strenge sikkerhetstiltak  som noe nytt. Hvor lang tid tar det før en religiøs minoritet vil klage på disse tiltakene? Hva vil veie tyngst; følelsen av trygghet eller retten til religiøs bekledning? Kanskje likestillingsombudet også vil reagere hvordan menn blir behandlet?

Gullsmedbransjen opplever innimellom brutale ran. Ordningen med låste dører er innført i Oslo, og i andre land.

I Oslo har enkelte også tatt i bruk sluser.

– Det vurderer vi også her. Jeg vet at i Oslo får ikke to menn gå inn samtidig. Kunden må også ta av seg eventuelle hodeplagg. Bransjen blir mer proff i forhold til sikkerhet, sier Børke.

http://h-a.no//Nyheter//Nyheter/tabid/72/Default.aspx?ModuleId=148859&articleView=true