Sakset/Fra hofta

En togreise kan være en hyggelig måte å forflytte seg på. For kort tid siden foretok jeg en togreise inn til Oslo istedenfor å kjøre bil. Det var en positiv opplevelse. Toget var punktlig og det var en rolig stemning ombord i toget. Det var også godt å se når folk er behjelpelige med å hjelpe hverandre med tung bagasje og barnevogner, for togpersonellet kan ikke rekke over alle dørene samtidig. Det rådet en stemning som vi kan være bekjente av.

Ved ankomst til Oslo S,  blir vi raskt minnet på hvorfor vi for noen måneder siden valgte å forlate Oslo. Når toget stopper blir vi gjort oppmerksomme på å ikke ta i mot hjelp fra noen fremmede. Dette pga muligheten for lommetyverier og stjeling av bagasje er stor. Hjelp skal kun mottas fra uniformert NSB-personell. Tilliten som folk tidligere brukte å ha overfor hverandre i Oslo er brutt. Oslo er mangfoldig og internasjonal, men tryggheten ser ut til å forsvinne i denne mangfoldige byen.

Ute på stasjonsområdet er det flere uniformerte politifolk, og det samme synet møter oss ute på Jernbanetorget. Det er bra politiet tar tak i områder med stor kriminalitet, men samtidig så er dette politioppbudet et signal om at noe er alvorlig galt. Tiggere, narkomane og gjenger av ungdommer henger rundt i området og skaper, antagligvis for mange, et utrivelig miljø selv med politiets tilstedeværelse. Hvor ille miljøet rundt Oslo S er beskrev Aftenposten for en tid siden:

På snart ti år er det registrert 6000 ran på åpen gate i et begrenset geografisk område rundt Oslo S.

I helgen var det gjengoppgjør på en perrong og i en av skinnegangene. Et tog ble stoppet, og dørene låst av frykt for at deltagerne i oppgjøret skulle komme seg ombord i toget. Det ser ut til at politiet ikke klarer å garantere for ro og orden på og rundt Oslo S.

Toget fra Lillehammer til Skien ble stoppet og passasjerene ble opplyst om det var noen som beveget seg i sporene, og dørene ble låst. De kunne ikke kjøre videre i frykt for at gjengene skulle gå om bord, skriver  nrk.no

Det er trist å se utviklingen i byen en vokste opp i. Oslo er på mange måter blitt en by det er godt å forlate.

http://www.aftenposten.no/nyheter/oslo/article4263301.ece

http://www.nettavisen.no/nyheter/article3286487.ece