Aftenposten gir oss et innblikk i den brutale globale byen. De har intervjuet Ransoffer nr 351, Grønland. Det er nesten uvirkelig at det er slike tilstander i Oslo. Dette minner mest om byer som man hørte skrekkhistorier om for ikke alt for mange år siden.

Han er trommeslager i oslobandet Tim. Bandet hadde denne kvelden opptrådt på «Elvelangs»-arrangementet ved Akerselva. Fornøyd gikk han og snakket med samboeren sin i mobilen.

– Jeg er hjemme om ett-to minutter, sa han og la på.

I neste sekund smeller pistolskjeftet mot pannen hans. Ranerne ventet trolig mellom noen busker ved gangveien, klare til å angripe straks han avslutter samtalen med kjæresten.

Ført til skjulested

Aggressivt krever de to unge ranerne både lommebok og iPhone.

Sturla er blindet av blod fra det dype kuttet i pannen, men husker likevel at det er 1500 kroner i kontanter i lommeboken. Han håper ranerne er fornøyde med det, men marerittet fortsetter. De dytter ham foran seg ned en steintrapp, videre gjennom en gang- og sykkeltunnel under Fagerheimsgaten, inn i Torshovdalen.

Aftenposten følger ham på ruten ranerne fulgte. Han husker en mann passere noen titalls meter unna, men det var uaktuelt å gjøre anskrik.

- Du roper ikke om hjelp med en pistol presset mot ryggen, forklarer Sturla.

Flere ganger blir han slått av ranerne. Sturla er skadet og omtåket. De er hissige fordi han går krokbøyd og for sakte.

Det er skremmende å lese hva politifolkene sier til ransofferet. De uttrykker hva mange mistenker. Kriminelle regjerer Oslos gater. Tryggheten forsvant med den globale byen.

Fra politifolkene fikk Nøstvik vite at unge menn i en ransgjeng hadde utført mange tilsvarende ran på Grünerløkka og områdene rundt de siste ukene.

– De sa at alle har krav på å føle seg trygge, men at de ikke har mulighet til å forhindre ranene. «Vi har tapt byen», sa de. Så spurte de om jeg kunne gjette hvor mange patruljebiler de hadde ute i sentrumsgatene denne kvelden, sier Nøstvik.

– De ga selv svaret, nemlig at to bilpatruljer var ute. Jeg trodde de tullet, men de sto på at det var alt de kunne tilby befolkningen i sentrumsområdene som beskyttelse, sier Nøstvik. Han legger til at han og kjæresten er blitt godt behandlet av politiet.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Ransoffer-nr-351-Grnland-6702489.html

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂