Nytt

Newt Gingrich vant en så overbevisende seier i Sør-Carolina at de store tv-selskapene erklærte ham som vinner med det samme valglokalene stengte.

Situasjonen er med ett en helt annen. Gingrich har gått hjem hos de konservative velgerne. De har dannet seg en oppfatning av at det er han som kan slå Barack Obama, ikke den pene pyntelige Mitt Romney.

Motvilje mot «liberal media» spiller en stor rolle. Under en av to tv-debatter spurte CNNs John King om det var riktig at Gingrich hadde spurt sin andre kone om de kunne ha et «åpent forhold». Det var etter at han hadde møtt Calista, som skulle bli hans tredje kone.

Gingrich gikk til motangrep. Han tok for seg King og sa – «her står vi foran en av de viktigste valgene og det du velger å fokusere på er mitt privatliv mange år tilbake. Slik journalistikk gjør at mange dyktige mennesker kvier seg for å begynne med politikk, til stor skade for vårt land. Det er så nær det foraktlige som jeg kan tenke meg.» Det ble fremført med gusto, og salen eksploderte i applaus og jubel.

Det er en stor misnøye ute blant vanlige amerikanerne. Superkapitalister som Romney er ikke populiære. Men det er heller ikke «liberal media».  Det begynner å gå opp for folk at de manipulerer opinionen og har sin egen agenda. Folk vil ha change, hvis de merker at mediene favoriserer Obama kan det komme til å slå ut til fordel for Gingrich. Han vet å sette ord på deres ensidighet.

 

Surprising his rivals and upending the highly unpredictable Republican race for the presidency in its third, pivotal contest, so strong was Mr. Gingrich’s performance that the major television networks declared him the winner the minute the polls closed, basing their projections on exit polls that showed him winning a plurality of voters among a wide swath of important Republican voting blocs.

nytimes