Den koptiske minoriteten i Egypt frykter i stadig større grad en islamistisk maktovertagelse, og ifølge den koptiske advokaten og menneskerettighetsaktivisten Naguib Gabriel overveier kopterne å emigrere fra landet. Han forteller at hundrevis av koptere oppsøker ham hver uke for få opplysninger om hvordan man kan søke om asyl i Vesten:

Selvom der endnu ikke er afholdt valg, og det derfor er usikkert, hvilken politisk retning Egypten vil bevæge sig i, føler mange, og det gælder især det koptiske mindretal, at islamisk fundamentalisme er begyndt at fylde for meget i den offentlige debat. Det betyder, at mange af de kristne koptere, der har mulighed for at emigrere fra en usikker fremtid i hjemlandet, nu også gør det.

I april beskrev USA´s kommisjon for internasjonal religiøs frihet for første gang Egypt som et land «av særlig bekymring».

Egypts tidligere president Hosni Mubarak ble ofte beskyldt for ikke å gjøre nok for å beskytte det koptiske minoriteten mot angrep, men mange opplever at det etter Mubaraks fall ikke er noen som engang forsøker å beskytte kopterne mot sjikane og fysiske overgrep.

Siden revolusjonen har Det muslimske brorskap og øvrige salafistiske grupper regelmessig luftet idèer og ønsker om bla inntramninger i Egypts regler på påkledning og salg av alkohol samt svinekjøtt. Noen salafister har til og med ytret ønske om å dekke til pyramidene fordi de «symboliserer en før-islamsk periode».

Og for nylig tog Muhammed al-Katatny, der er generalsekretær for Broderskabets Friheds- og Retfærdighedsparti, initiativ til at forbyde både egyptere og udenlandske turister i gå i bikini på de egyptiske strande.

”Sådan begyndte det hele i Iran. De unge og moderate ville have forandring, men de religiøse kidnappede revolutionen,” siger professor Hani Henry fra Det Amerikanske Universitet i Kairo til The Media Line.

Kristeligt Dagblad: Egyptisk efterår: Koptere gør klar til exodus

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂