Gjesteskribent

Biler og huse stukket i brand. Plyndrede butikker. Vrede unge med sten i hånden og ansigtet skjult bag tørklæder.

Politiet i Storbritannien kæmpede natten til tirsdag for tredje nat i træk med at få kontrol over et eskalerende antal tilfældige optøjer og plyndringer flere steder i London, som begyndte efter, at politiet i sidste uge skød en ung, sort narkohandler.
Ifølge BBC har London formentligt ikke haft så mange brande samtidig siden “the Blitz”, tyskernes bombardement af London under Anden Verdenskrig.

Sådan skriver Jyllands-Posten i dag.

Nu spreder de anarkistiske optøjer sig til andre engelske byer. I skrivende stund er den britiske Premierminister David Cameron vendt hjem for at få kontrol over situationen, og han har netop holdt en tale, hvori han gjorde det klart, at dem, der er ansvarlige for disse optøjer også vil mærke konsekvenserne af deres gerninger. Som han udtrykker det : Hvis man er gammel nok til at begå ulovligheder, så er man også gammel nok til at stå til ansvar. Samtidig beordrede han endnu flere politibetjente på gaden. Han udtrykte stor bekymring og fattede sig i korthed. Der spekuleres nu i, hvorvidt han vil udstede udgangsforbud eller måske endda beordre hæren på gaden. Hvem ved hvilke tiltag, der sættes i værk, hvis situationen forværres.

Men over hele verden er den mest fremtrædende følelse i øjeblikket undren: Er det slut med Vestens dominans? Er et imperium ved at falde? Er dette endnu et tegn på, at det hele er ved at krakelere? Er forskellen mellem rig og fattig i Vesten blevet for stor? Masser af sådanne spørgsmål vil blive diskuteret i kølvandet på, hvad der i øjeblikket sker i London. Det er ikke længe siden, at den britiske Finansminister, George Osborne, skrev, at Storbritannien havde opskriften på at komme ud af krisen. Denne var ifølge ham besparelse og atter besparelse. Er de spontane optøjer i Londons gader i virkeligheden næret af, at disse besparelser primært kommer til at ramme de fattige og middelklassen? Eller er årsagen en helt anden?

Optøjerne i London kommer samtidig med, at folk oplever, at milliarder og atter milliarder af deres værdier er forsvundet i kølvandet på nedgraderingen af USAs kreditværdighed.
CNN spørger: Is this really London? Vi burde spørge, om det, vi oplever i London, virkelig er, hvad der venter resten af Europa? For hvad er den tilgrundliggende årsag?

Mrutyuanjai Mishra er europæisk master i menneskerettigheder og demokratisering, freelanceskribent og samfundsdebattør.

Første gang som blogg i Jyllands-Posten. document takker for tillatelse til republisering.

Der er over 250 kommentarer til artikkelen, og i det rådende klima i Norge vil mange av dem bli regnet for hatefulle.