”Tidligere på dagen ble det avfyrt flere prosjektiler fra Gazastripen mot mål sør i Israel,” het det kryptisk fra Norsk Telegrambyrå (NTB), på morgenkvisten 15.juli.

Dermed glapp samtidig det meste av konteksten og det mest sentrale poenget: Utgangspunktet – altså ikke avslutningen som hos NTB – var nemlig fem Kassam-raketter avfyrt fra Gaza sist helg og torsdag formiddag, som traff sivile områder sør i Israel.

Det er først når Israel svarer at det blir nyheter på NRK.

De improviserte Kassam-rakettene som nå igjen sendes ut fra Hamas i Gaza har stadig kraftigere tennsatser og brennrør, og går følgelig stadig lenger inn i Israel. Rakettene har samtidig så vidt kort rekkevidde at de ikke automatisk fanges opp av det nye, meget avanserte anti-rakettsystemet Iron Dome – som Israel nylig har fått montert, bl.a i den utsatte byen Sderot. Der har opp mot 80% av barna fått påvist posttraumatiske problemer, etter mer enn 8 000 raketter fra Gaza de siste ti årene. Den første raketten fra Gaza ble skutt ut 16. april 2001.

Barn i utsatte nedslagsfelt har tilbragt store deler av sine liv i tilfluktsrom, ofte ved å løpe ut av klasserom og soverom. Også dette en vesentlig, humanitær dimensjon både norske medier og hjelpeorganisasjoner har slitt fælt med å fange opp.

Om presisjonen på rakettene fra Gaza er dårlig, rettes og sendes disse rakettene konsekvent mot sivile områder i Israel som er tett befolket, og skaper betydelig politiske og ikke minst psykososiale spenninger, isolert sett. Israel svarer så i bakkant med å slå ut militær logistikk knyttet til Hamas-islamistene.

Etter at en enhet fra det israelske luftforsvaret slo til i denne omgangen, ble to smuglertunneler og hele fire treningsleire for islamistiske enheter slått ut. Men først etter at fem Kassam-raketter nok en gang ble skutt fra Gaza, og rammet befolkningen i Sha’ar Hanegev og Hof Ashelon, i følge pressebyrået Reuters. De siste dagene har både byen Sderot og området like ved rådhuset i Eshkol blitt rammet av Kassam-raketter fra Gaza.

Flere buss-stopper i spesielt utsatte områder er omgjorte til dekningsrom – i massiv betong. Det er snakk om sekunder fra alarmen går til sivile må være i dekning. I det Israel så svarer for å slå ut rakett-logistikken i Gaza blir det plutselig til nyheter i Norge, igjen og igjen.

Roy Vega

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/midtosten/artikkel.php?artid=10088718

http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=229507