Av Roy Vega

Speilsalen på Hotell Britannia i Trondheim hadde ikke speil nok til å fange inn nok en intens, politisk propaganda-gimmick i trønderbyen: Årets mest ensporede politiske påfunn, nest etter Gaza-konvoiene, er forestillingen ”Gazamonologene”. Med premiere i Trondheim søndag kveld.

Vi trodde Trondheim hadde fått mer enn nok av ensporede politiske monologer etter at NTNU hadde samlet et sant stjernelag av Israel-hatere til sine auditorier i en fordummende forelesningsserie i fjor på denne tiden. Men nei, lørdag 17. oktober kom nok en ekstremt enøyd politisk forestillingen til overflaten med barn i hovedrollene, og det i speilsalen på Britannia hotell, midt i Trondheim. Det hele med svulstige budsjett og råflotte fylkeskommunale rammer hele veien fra Gaza. En kompakt, beksvart komposisjon, omhyggelig pakket inn en offentlig, fylkeskommunal ramme hvor det aller meste dreier seg om å fremskape jødehat og Israel-hat.

En dramaturg fra Hamas, Ali Abu Yaseen, har redigert ”tekster fra barn”, heter det i vaskeseddelen. De ligger i sakenes natur alle som en er ofre for fæle israelere. Bare så det er nevnt. I det ytre, en tilsynelatende uskyldig dramatisering av og om ofrene etter Israels angrep mot Hamas sin uskyldige rakett-logistikk i Gaza, vinteren 2008-2009. Uttrykket og inntrykket i rådyre, lukseriøse omgivelser på Hotell Britannia søndag, er nemlig slik at absolutt alt – fra ende til annen – fremstår som massiv propaganda for uskyldsblå Hamas-islamister og ditto raketter i sin alminnelighet og mot jøder og Israel i særdeleshet. Uten en strime av nyanser.

Gazamonologene på Hotel Britannia i trøndernes hovedstad ble vist for første gang i ca 40 land over hele verden, den 17. oktober 2010. Tenk det. Gazamonologene består av 33 tekster som skal være skrevet av ungdommer mellom 14 og 17 år i Gaza. Disse, fremført som monologer, er i følge programmet ”ungdommenes egne fortellinger, drømmer og tanker. Før, under og etter krigen i desember 2008 – januar 2009.” Hverken mer eller mindre.

Konseptet for ”Gazamonologene” er at de som som skal framføre monologene er på samme alder som de som skal ha skrevet dem. Ti av tekstene fra disse monologene ble så fremført av med stor innlevelse av 30 elever ved Ringve videregående skole i Trondheim. De har pugget og pugget disse tekstene, og øvd på fremføringen, i lange tider. Politiske inntrykk har brent seg fast i barnesinn. Budskapet om Israels ofre blir banket inn, uten at en eneste Hamas-rakett er tatt med. Ikke én av de nærmere 8.000 Hamas-raketter de siste 8 årene er tatt med, og følgelig heller ikke årsaken til Israels aksjoner.

Kontekstuelt har man også valgt å se bort fra at alle Hamas-baser av betydning er plassert i sivil bebyggelse, og endatil skolebygninger. Kritisk sett står elevene ved Ringve Videregående skole overfor noe vi på godt norsk rett og slett kaller hjernevask.
En annen sak som hører med i dette propaganda-fremstøtet: Annonseringen av ”Gazamonologene” har vært hovedoppslag på websiden til Sør-Trøndelag Fylkeskommune en ukes tid før forestillingen. Og det er offentlige midler som har finansiert det hele. Til syvende og sist blir det et spørsmål om hvor langt en skal strekke så til de grader ensporede politiske budskap over offentlige budsjett. Et budsjett som for øvrig er en hemmelighet. Bare det å leie speilsalen på Britannia Hotell i Trondheim en lørdagskveld koster mer enn det hundre barn i Gaza bruker på mat en måned.

http://www.stfk.no/Nyheter-Internett/Gazamonologene-og-Ringve/