President Mahmoud Ahmadinejad har lagt seg ut med Den øverste leder og store deler av establishment. Onsdag vedtok et stort flertall i nasjonalforsamlingen å klage ham inn for rettsvesenet for vedtak om å nedlegge oljeministeriet og utnevne seg selv til ansvarlig for olje.

Iran har for tiden formannskapet i OPEC, og all uroen rundt oljeforvaltningen skader landets internasjonale renommé, uttalte nasjonalforsamlingen.

Ahmadinejad har ligget i strid med Ali Khamenei om personutnevnelser og ministerier: Han har avsatt statsråder og slått departementer sammen. Khamenei forlangte at han gjeninnsatte etterretningssjefen. Ahmadinejad nektet, og var borte noen dager, men krøp så til korset.

Samtidig farer opprørspoliti og Basji-militsen så brutalt frem mot opposisjonen at det fremprovoserer nye demonstrasjoner.

Onsdag skulle en ledende opposisjonell, Ezatollah Sahabi, begraves. Han var tidligere revolusjonær som vendte seg mot regimet.

Hans datter, Haleh Sahabi (56), er en kjent feminist. Hun har sittet i fengsel siden Den grønne bevegelsen var på det sterkeste sommeren 2009, og slapp kun ut for å delta i begravelsen.

Begravelsen var en privat affære. Likevel angrep sikkerhetspoliti og Basji-milits med stor brutalitet.

Witnesses and family members said the funeral wasn’t a political gathering. People were praying and marching behind the dead body on the outskirts of northern Tehran when the security forces moved in, screaming and violently attacking the crowd. Some wore boxing gloves, witnesses said.

One militiaman approached Ms. Sahabi and tore up a picture of her father she was carrying, according to witnesses. When she protested, he punched her in the midsection and she fell to the ground. She suffered a punctured lung and cardiac arrest, and died before reaching the hospital, said a family member reached on the phone in Tehran.

USA har begynt å føre en tøffere tone overfor Teheran, og State Department var frempå og utba seg en forklaring, hvordan Sahabi kunne dø i sin fars begravelse.

Pressure Rises on Iran Leader

Les også

-
-
-
-
-
-
-