Inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) mener at en mild kvotering må til for å sikre personer av «flerkulturell og ikke-vestlig» opprinnelse jobb i norske kommuner. Kvoteringsordningen finnes allerede i statlige bedrifter, og Lysbakken ønsker nå å utvide ordningen med pålagt intervju av søkere med minoritetsbakgrunn til samtlige kommuner:

—Vi trenger en slik forsiktig kvotering for å sikre at alle skal få samme mulighet til å presentere seg. Det er ikke kvotering til jobb. Men en viktig årsak til at mennesker med minoritetsbakgrunn ikke får jobb, er at de ikke blir innkalt til jobbintervju og ikke får vist seg fram, sier Lysbakken til Dagbladet.

—Nøkkel til integrering

—Vi har i dag et diskrimineringsproblem i norsk arbeidsliv. I staten har vi i siden 2002 hatt krav om at kvalifiserte innvandrere skal innkalles til intervju. En kartlegging viser at 33 prosent av personer med innvandrerbakgrunn fra ikke-vestlige land som ble innkalt til intervju, ble ansatt i jobben de søkte på. Vi regner med like gode resultater i kommunene. Arbeid er nøkkelen til integrering og likestilling. Vi ønsker derfor å spre denne modellen til flest mulig kommuner, sier Lysbakken til Dagbladet.

Lysbakken legger til at nevnte diskriminering er vanskelig å bevise, men at mennesker som ikke har norskklingende navn blir valgt bort i praksis. Han tror derfor at det å møte arbeidsgiveren vil få brutt ned sterotypier og bidra til at flere kommer i jobb.

—Tror du ordningen med pålagt intervju av søkere med minoritetsbakgrunn vil vekke strid?

—Det kan hende. Men hvis man synes dette er å gå for langt, erkjenner man ikke at det finnes diskriminering i det norske arbeidslivet. Dette er et nødvendig mottiltak, sier Lysbakken.

Dagbladet: Mild kvotering skal sikre innvandrere jobb

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂