Nytt

Etter at noen av innbyggerne på Lampedusa i hele går prøvde å hindre fartøy med nordafrikanere i å legge til kai på den lille øya, gikk politiet til det skritt å sperre av hele havneområdet og holde det under streng bevoktning.

Da 378 nye tunisiere steg i land klokken 2.30 natt til lørdag (av i alt ca. 1500 personer de siste 24 timene), ble de nødt til å tilbringe resten av natten på kaia, dels fordi det ikke fantes soveplasser noen steder, og dels fordi det ble funnet tryggest å holde de ilandstegne fysisk adskilt fra lokalbefolkningen.

I løpet av natten ble det gjort forsøk på å bryte politiets sperringer fra begge sider. Noen av nordafrikanerne ville ta seg lenger inn på øya, og personer tilhørende lokalbefolkningen ville inn på havnen.

Mottaket som er dimensjonert for 800 personer er nå bebodd av hele 3000. Antall flyvninger til fastlandet er blitt økt for å hanskes med den uavlatelige menneskestrømmen, og det er tale om å sette inn et digert militærfartøy til å ta unna folk inntil teltleirene på øya er klare, men også på fastlandet begynner det å bli mangel på mottaksplasser.

En nordafrikaner sier i et radiointervju at han forstår lokalbefolkningens frustrasjon, og legger til at de aller fleste bare er interessert i å reise til Frankrike snarest råd.

Kilder: Corriere della Sera, La Repubblica, La Stampa, Il Sole 24 Ore og Radio 24.