Feature

Asylmottaket på den lille italienske øya Lampedusa ble tirsdag ettermiddag totalskadet i brann da ett tusen tunisiere med noen ukers opphold bak seg gjorde opprør mot utsiktene til å bli hjemsendt. Mange av dem satte fyr på madrassene sine i protest mot at de ikke er blitt fraktet til fastlandet, og resultatet ble at flere av bygningene ble fullstendig utbrent. Tykk, svart røyk steg opp over øya, og drev en tid i retning befolkningssenteret og flyplassen, som måtte stenge en kort stund pga. dårlig sikt. Omlag ti personer blant tunisiere, brannfolk og øyas sivilbefolkning er blitt behandlet for røykskader.

Under kaoset rømte mesteparten av tunisierne fra det som normalt er et lukket mottak, og spredde seg over hele øya. Tre hundre politifolk i full opprørsuniform rykket ut, og mange av de rømte er siden blitt arrestert. Gitt at asylmottaket er ødelagt, vil tunisierne bli nødt til å overnatte på en fotballbane. En svært oppgitt borgermester kommenterer at

vi er lei av disse kriminelle tunisierne, de må fraktes vekk herfra snarest. Mottaket er helt ødelagt, alt er utbrent, og ingen av de ilandstegne kan bo der lenger. Nå må regjeringen gripe inn: Send straks flere politifolk, send militære skip hit, slik at øya kan tømmes innen tjuefire timer, for det vi ser nå er et krigsscenario. Befolkningen holder ikke ut lenger, den går snart ut av husene bevæpnet med stokker for å forsvare seg selv, for de som burde ha beskyttet dem har ikke gjort det.