Nytt

150 nye tunisiere gikk i løpet av natten til lørdag i land på den lille italienske øya Lampedusa. De illegale innvandrerne kom i flere mindre båter med noen titalls personer ad gangen. Myndighetene har vanskelig for å holde oversikt over det totale antall ankomne, men anslås til mellom to og tre tusen personer siden onsdag kveld.

Temperaturen var i natt ca. 8 grader og luftfuktigheten høy på den aktuelle strekningen. Det var således svært forkomne personer som etter ankomst forsøkte å ordne seg som best de kunne. Asylmottaket på Lampedusa har vært stengt helt siden ilandstigningene for en tid tilbake ble sterkt redusert og til slutt i praksis brakt til opphør, og folk har derfor vært nødt til å sove under åpen himmel, blant søppelet og ekskrementene som etterhvert hoper seg opp, i påvente av at transport blir ordnet til fungerende mottak, i hovedsak trolig Porto Empedocle på Sicilia.

Flere av de ankomne forteller til La Stampa at mange andre båter er på vei. De beskriver situasjonen ved havnene i hjemlandet som ute av kontroll, særlig i Sfax, hvor fiskebåtene transporterer enhver som er villig til å betale et beløp som varierer mellom 2000 og 2500 dollar.

Både NTB og Reuters har sendt ut melding om trafikken fra Tunisia til Lampedusa, som er omtalt i alle de viktigste italienske mediene. Meldingene begyner også å sive inn hos BBC og andre steder. Ingen av de store norske mediene har hittil omtalt denne konsekvensen av den nordafrikanske revolusjonen. NTB-meldingen ser så langt ut til kun å være gjengitt av Avisen Agder — Flekkefjords Tidende. Det skal muligens ikke helles malurt i den egyptiske festens beger? Stoltenberg sa at vi alle var egyptere i går kveld. Realiteten ser snarere ut til å være at mange tunisiere er svært oppsatt på å bli italienere, eller under enhver omstendighet europeere.

A Lampedusa continuano gli sbarchi