Sakset/Fra hofta

Røyk stiger opp fra havnen i Mytilini på Lesvos mens opprørspoliti jobber med å skille asylsøkere og lokalbefolkning søndag kveld. Foto Elias Marcou / Reuters / Scanpix

Voldelige opptøyer brøt søndag kveld ut mellom asylsøkere og lokalbefolkning på den greske øya Lesvos. Minst ti personer er innlagt på sykehus og over 100 er pågrepet. Ingen skal være alvorlig skadet.

Opptøyene, som skal ha vært de kraftigste på flere måneder, varte natten gjennom. Gresk politi brukte tåregass, sjokkgranater og køller for å skille de to gruppene fra hverandre.

Asylsøkerne hadde slått seg til ved havna i Mytilini i protest mot forholdene i migrantleirene og med krav om å bli overført til fastlandet. I fem dager hadde de okkupert plassen da det smalt søndag kveld.

Locals were protesting against a group of about 200 refugees and migrants who had camped out for days on a main square on the island’s seaside promenade, a police official on the island said. The asylum-seekers were demonstrating against conditions in the island’s camp and delays in asylum applications.

Video footage on a local news website showed riot police moving in to disperse the crowd which had set several garbage containers on fire.

The clashes, which began on Sunday evening, lasted well into the early hours of Monday, the official said.

Media reported that far-right supporters were among the protesters. Lesbos Mayor Spiros Galinos described the protest as a “spontaneous reaction” but added: “If persons of extreme ideological beliefs took part in this reaction, it was to be expected.” (Reuters)

Vi har altså en stor gruppe migranter som tar seg til rette og okkuperer det sentrale torget i Lesvos’ viktigste by. Øyas 27.000 innbyggere er ufrivillig vertskap for 10.000 asylsøkere. Det er kanskje ikke så vanskelig å forstå at tålmodigheten med situasjonen er i ferd med å ta slutt?

Tittelen på Reuters’ sak: «Asylum-seekers and locals clash on Greek island of Lesbos over migrant crisis»

NTB velger en annen vinkel: «Asylsøkere angrepet av antatte høyreekstremister på Lesvos»

I selve artikkelen heter det riktignok «lokale folk»:

Asylsøkerne, mange av dem afghanere, hadde etablert en protestleir på havna i Mytilini med krav om å bli overført til fastlandet. I fem dager hadde de okkupert en plass i hovedbyen på Lesvos, men natt til mandag ble de angrepet av lokale folk som kastet brannbomber og fyrverkeri mot protestleiren.

NTB siterer regjeringspartiet Syriza, som omtaler angriperne som «høyreekstreme kjeltringer».

– Dette var en velorganisert aksjon, med mål om å drepe, skriver det venstreorienterte partiet i en uttalelse.

Syriza har sterk interesse av å fremstille opptøyene som et problem med «høyreekstreme kjeltringer» for å avlede oppmerksomheten fra at Lesvos’ situasjon er uholdbar, og at lokalbefolkningen holdes som gisler for regjeringens mislykkede politikk:

Før angrepet på asylsøkerne hadde ordføreren på Lesvos igjen bedt regjeringen i Aten om å gjøre noe med situasjonen.

– Det er 10.000 asylsøkere her, og vi har en befolkning på 27.000. Øya vår blir igjen holdt som gissel. Lesvos klarer det ikke lenger, skrev ordfører Spyros Galinos i et brev til innvandrings- og innenriksdepartementet. (NTB)

Ordfører Galinos er fortvilet:

«For the last three years, Lesbos has been experiencing an unprecedented situation. It’s carrying a huge burden,» Galinos told Greece’s Skai TV. «I’m trying to convince the government that Lesbos cannot carry this burden indefinitely.» (Reuters)

(…)

Lesbos was the main gateway to Europe for nearly a million refugees and migrants in 2015. Arrivals have slowed significantly since a European Union deal with Turkey in 2016 but a steady flow is putting pressure on island facilities.

Its main camp, Moria is holding more than double the number of people it was intended to.

Bildet trer klart frem – for den som ønsker å se: Asylsøkerne er drittlei av å være strandet i overbefolkede leire på Lesvos. Øyboerne er drittlei av å være kolonisert – og å holdes som gissel for Syrizas politikk.

Det skal ikke stor fantasi til for å forstå at dette er en eksplosiv cocktail.

Og tilsvarende fantasiløst av NTB å stemple den protesterende lokalbefolkningen som «høyreekstremister»

At flere greske medier har rapportert at «far-right supporters were among the protesters», er en dårlig unnskyldning for ikke å tenke selv. Forskjellen på NTB og Reuters er at den ene viser til hva noen medier har rapportert, den andre tar påstandene for god fisk, og utbasunerer: «Asylsøkere angrepet av antatte høyreekstremister på Lesvos».

I denne sammenheng er «antatte» et fikenblad. Det etterlatte inntrykket er at «høyreekstreme» har angrepet sakesløse asylsøkere på Lesvos.

Dessuten kunne man jo lytte til ordføreren:

Lesbos Mayor Spiros Galinos described the protest as a «spontaneous reaction» but added: «If persons of extreme ideological beliefs took part in this reaction, it was to be expected.»

Det er vanlig at ekstremister møter opp til de forskjelligste typer demonstrasjoner. Er det da riktig å slå samtlige som var tilstede i hartkorn med ekstremistene?

 

 

Les også

-