Nytt

Ett av Københavns flotteste lokaler, Det Kongelige Biblioteks Sorte Diamant, har leid ut lokaler til Hizb ut-Tahrirs møte 21. januar som ledsages av en oppfordring om drap på danske soldater i Afghanistan.

Kulturminister Per Stig Møller har bedt Bibliotekets ledelse om en forklaring. Lederen, Erland Kolding Nielsen, svarer at man ikke kan nekte en lovlig organisasjon å leie, det ville være diskriminering. Men alle vet at man i praksis kan finne påskudd som medfører avvisning, uten å gjøre det direkte. Det handler om smartness, og benyttes i mange andre sammenhenger.

Det er selvfølgelig en fjær i hatten for Hizb ut-Tahrir å kunne avholde møtet som oppfordrer til væpnet motstand mot danske soldater, midt i landets storstue.

Redegørelsen kommer, efter at Per Stig Møller har bedt Det Kongelige Bibliotek om at «overveje meget nøje», hvorfor man har tilladt Hizb ut-Tahrir at leje lokaler til mødet på Den Sorte Diamant i København.

Lovlig organisation
Selv om direktør Erland Kolding Nielsen først vil løfte sløret for sådanne eventuelle nye overvejelser, så står han «som udgangspunkt» fast på sine tidligere udtalelser om, at alle lovlige foreninger har mulighed for at leje lokaler på biblioteket.

– Nu vil jeg få fat i mødeinvitationen for at se, hvad der står i den. Men Hizb ut-Tahrir er nu engang stadig en lovlig organisation, og hvad jeg end måtte mene om den, så udøver vi altså ikke nogen form for forhåndscensur over for indholdet i de arrangementer, som vi lejer lokaler til, siger Erland Kolding Nielsen.

– Så længe folk ikke har fået en dom for, at de – om man så må sige – ikke må bruge os, så kan vi ikke udøve nogen form for diskrimination. Politikerne kan selvfølgelig have en holdning, men jeg er nødt til at være neutral, siger direktøren.

Motstanden mot Hizb øker i det politiske miljø. Justisminister Lars Barfoed har bedt om en utredning av om det finnes lovhjemmel for et forbud.

ritzau