NRKs dekning av Malmø-saken går fra vondt til verre. Først har man forenklet og forsimplet det som er en forvirrende kriminalsak og redusert det til et rasistisk angrep på innvandrere. Man har fyrt opp under og forstått innvandrernes utålmodighet med politiet, og i dag kom meldingen om at «tidligere bandemedlemmer» på egen hånd leter etter «skarpskytteren».

Denne meldingen gikk i NRK Dagsnytt, og ble formidlet uten motforestillinger. Hva vil «tidligere bandemedlemmer» si? Hvordan kan man skille på aktive og tidligere? Er det en formildende omstendighet?

Så kom politiets advarsel mot vigilante-opptreden. Men på Dagsreyven har reporter Runar Henriksen Jørstad et intervju med en taxisjåfør som sier at alle er på utkikk etter «mannen». Henriksen Jørstad spør hva de vil gjøre hvis de finner ham: – Skyte ham, svarer mannen. Nå er det skutt mot 20 personer. Da er det bedre at ett liv går tapt. Det er bare ett liv, mot mange, sa han for at ingen skulle være i tvil.

Men hva ville du selv gjort, spør Henriksen Jørstad. – Brukket bena hans så han aldri kan gå mer, svarer taxisjåføren. Det kommer ikke noe: – Men da blir du jo selv forbryter, fra NRKs reporter. Han formidler tvert om en holdning som forstår innvandrerne i Rosengård og andre steder. Deres tålmodighet er tynnslitt, og de har et anstrengt forhold til politiet, kan reporteren fortelle. Det er grov propaganda. Sannheten er at det er politiet og ambulanser og brannvesen som har et anstrengt forhold til innbyggerne fordi de tenner fyr på biler og søppelskur og bombarderer brann- og politibiler når de viser seg.

Henriksen Jørstad spiller på den klassiske rollen med innvandrerne som offer. Men i Rosengård stemmer ikke det. En del er aggressorer mot samfunnet rundt seg. NRKs reporter fant frem til en slik, men lot ham fremføre sitt hevnbudskap uten motforestillinger. Det virket som en legitimering.

Slik toner NRK flagg. Hadde det vært en innfødt svenske som så mye som antydet noe i samme retning ville vedkommende vært hengt ut som rasist øyeblikkelig. Men innvandrere har lov til å fortelle om vigilanteplaner for åpen skjerm. NRK har som policy å bekjempe høyreekstremisme, og med den børsten er også Sverigedemokratene gått over. Men når en alvorlig situasjon oppstår tar NRK parti, forenkler en komplisert kriminalsak og søker maksimal effekt: nå også selvjustis.

Det var et skremmende innslag. Det var ikke taxisjåføren som var skremmende, men NRK, både reporteren og redaksjonen som kunne sende noe slikt på lufta. Hvilken virkning har det i de tusen hjem? Hvordan blir slike signaler oppfattet i innvandrermiljøer i Oslo? NRK har gått fra forstanden.