Av Demosthenes

Tre hundre spartanere oppholdt perser-hæren ved fjellpasset i Thermopylae. Det var i 480 f.kr og Kong Xerxes søkte hevn etter nederlaget ved Marathon. Perser-hæren var stor nok til å spise hele Hellas. Men grekerne verdsatte sin frihet, og Kong Leonidas stilte seg i veien for perserne ved dette smale fjellpasset. Spartanerne var ikke flere enn tre hundre, men de klarte å oppholde perserne lenge nok til at det splittede Hellas kunne forene seg. De ofret livet i forsvar for frihet. Vi lesere av Document må lære av dette, for Document står i fare.

Den tapre lille redaksjonen vår klarer sikkert å holde det gående enda en tid. Kanskje fem år, kanskje ti. De kan overleve. Men de kan ikke vokse, ikke på en diett av spikersuppe og sigøynertårer. Et klapp på skulderen er ikke det samme som en hundrelapp på konto. Et godt innspill er mindre verdt enn femtilapp. Hvis vi lesere vil beholde Document så må vi ofre. Den gode nyheten er at vi ikke må ofre mye. Den dårlige nyheten er at vi ikke vil huskes for det særlig lenge.

Som kjent har Document opptil 37 000 lesere i løpet av en måned. Hvis alle gir en krone i måneden hver, så vil Document kunne leve. Men vi trenger ikke 37 000 bidragsytere. Vi trenger ikke flere enn Leonidas av Sparta hadde til å holde fjellpasset i Thermopylae. Vi trenger bare 300.

300 lesere som gir NOK 100 i måneden utgjør NOK 30 000 i måneden. Det er NOK 360 000 i året. Er vi ikke 300, sier du? Er vi bare 200? Nåvel, så er vi 200 som gir NOK 150. Er det bare ett hundre av oss? Da får vi gi NOK 300 hver. I måneden. For å oppnå NOK 360 000.

Tre hundre og seksti er selvfølgelig ikke tilstrekkelig til å vinne. Men vi trenger ikke å vinne i dag. Vi søker tross alt ikke noen avgjørende seier her. Alt vi ønsker er å blokkere fjellpasset. Alternativet er å gå i oppløsning.

Redaksjonen trenger å fortelle oss hvor mye penger de trenger for å holde det gående. Vi lesere trenger å stille opp for å bli talt. Er vi tre hundre som vil bidra med en hundrelapp i måneden over de neste tolv månedene? Eller er vi hundre som vil bidra med det tredobbelte?

La de av oss som har litt sponse de av oss som har ingenting. La oss bidra med faste beløp. La oss gi makta en på trynet.

Er vi tre hundre?

Document.no har konto 1503 02 49981