Kommentar

Organisasjonen av islamske stater (OIC) har anmodet FN om en resolusjon som skal forhindre «religionsinjurier». OIC, som består av 57 muslimske land, har dermed gjentatt anmodningen fra oktober 2009. Fremstøtet er det siste i rekken av OIC`s ti år lange kampanje for å få FN til å innføre forbud mot bakvaskelse (defamation) av islam.

Bakgrunnen for det siste fremstøtet skal imidlertid være debatten som har fulgt i kjølvannet av den amerikanske pastoren Terry Jones trussel om å brenne koranen ifb med årets markering av 911, samt de siste månedenes kontrovers om kultur-og moskèsenteret som er planlagt oppført nær Ground Zero.

OIC hevder at den foreslåtte resolusjonen vil motarbeide den økende fiendtligheten som etter den islamske organisasjonens mening hersker mot islam i Vesten.

Resolutionen er ikke specifikt rettet mod islamkritik, men kommer alligevel først og fremmest til at forsvare religionen, som er den næststørste i verden , mener Jay Sekulow, der er ansat ved American Center for Law and Justice.

For ham at se vil gennemførelsen af en sådan resolution være farlig, da den vil kunne bruges til at forfølge mennesker af anden religiøs opfattelse.

Et slikt forslag tjener ikke religionsfriheten, men gjør faktisk det motsatte, mener Sekulow:

– Hva den gjør er å isolere og beskytte islam fra kritikk, hvilket betyr at de som forkynner bibelen for muslimer gjør seg skyldige i overtredelse av en FN-resolusjon. Jeg mener, hvem går inn for injurier mot religion? «Ingen» er svaret…Men det er ikke hva resolusjonen dreier seg om. Resolusjonen sier at hvis du taler mot islam, så bryter du FNs resolusjon, fortsetter han.

Den internasjonale sammenslutningen av forfattere, PEN, har sendt en oppfordring til FN om å avvise forslaget. I stedet oppfordrer organisasjonen FN til å konsentrere seg om «respektoppbyggende initiativer».

Professor ved Islamiske studier i Oxford, Tariq Ramadan, opfordrer gennem PEN til en åben dialog frem for en ”lukket cirkel”. Alle religiøse grupper, såvel som agnostikere, ateister og ikke troende, skal deltage i denne debat, siger han til i en pressemeddelelse til newswire.ca.

Også den ghanesiskfødte forfatteren, Kwame Anthony Appiah, problematiserer OIC`s utspill. Han fremhever også det «negative klimaet mot islam» som hersker i USA i øyeblikket, men påpeker at en slik resolusjon «bare vil gjøre islamofobiske mennesker til martyrer for ytringsfriheten»:

”Vi kommer ikke til at skabe respekt for islam ved at fængsle mennesker, som taler respektløst om islam. Vi skal skabe den ved at arbejde på at minde alle om vores fundamentale værdier om respekt og om lighed mellem alle mennesker, uanset deres religion”, siger han i pressemeddelelsen fra newswire.ca.

Præsidenten for det internationale PEN, John Ralston Saul, konkluderer, at de mest voldsomme angreb på religion ikke kommer fra religiøse – eller ateistiske individer, men fra organisationerne eller de religiøse ledere selv:

”Problemerne med nedrakning af religioner er ikke af en lovmæssig art. De er politiske og kulturelle problemer, der kun kan løses ved styrkelse af respekten nationerne imellem og ved en delt forståelse af vores fælles menneskehed”, siger han i telegrammet til newswire.ca.

Kristeligt Dagblad: Muslimer til FN: Stop religionskrænkelsen

PEN: Writers Urge U.N. to Abandon Efforts to Prohibit Defamation of Religions, Concentrate Instead on Respect-Building Initiatives