Feature

Man blir fristet til å bruke store ord: Europas skjebne avhenger av noen få modige mennesker som tør å stå opp mot overmakten og si omsvøpsløst sannheten om hva som skjer i Europa. Thilo Sarrazin er spesiell fordi han sitter i en beskyttet stilling som medlem av styret i den tyske sentralbanken. Det gjør det til en delikat affære å avskjedige ham. Men det ser eliten ut til å være fast bestemt på. Hvis den hadde forstått litt mer av situasjonen hadde den kanskje latt være. Å sparke Sarrazin vil ha politiske omkostninger. Det verste er at det avslører at eliten ikke vil lære eller høre noe som helst. De lukker ørene og roper rasist og antisemitt til en mann som forteller tyskerne hva de har mistet da de drepte de mest kreative menneskene blant seg.

Teateret om Sarrazin – for det kunne vært teater – er drama av første klasse. At det dukker opp mennesker som Sarrazin sier noe om at situasjonen er alvorlig. Folk utsetter seg ikke for slike belastninger for moro skyld. De finnes over hele Europa. De bekrefter en gammel historie – om mennesker som tør å stå imot makten og si sannheten, og behandlingen de får. Det begynner å minne mistenkelig om andre tider.

Kampanjen mot Sarrazin føres av medier og politikere over hele Europa: man henger ham ut som antisemitt, når han snarere er en filosemitt. Men det spiller ingen rolle. Henges skal han.

Aftenposten tar en NTB-melding og lager overskriften:

Tysk politiker i hardt vær etter jødeuttalelser

I forbindelse med lanseringen av boka har han også sagt at «alle jøder deler et spesielt gen».

Utspillene er fordømt av jødiske og muslimske grupper så vel som av kristne grupper.

Som vi vet er dette bare delvis riktig. Flere kjente jøder, som Ralph Giordano og Henryk Broder, forsvarer Sarrazin. Det samme gjør frittalende mennesker med muslimsk bakgrunn, som Necla Kelek. Det er disse som er bærere av europeisk kultur, ikke redaksjonene og politikerne. Vi er tilbake i en tid hvor ordet kamp igjen får et reelt innhold.

Necla Kelek sier at Sarrazin kan ta feil i tone, men at han i sak har rett: og hvis ikke de borgerlige partiene tar hans ankepunkt på alvor, gir de det virkelig ytre høyre en ny historisk sjanse. – Da får vi et helt annet Tyskland, sier Kelek.

http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/interaktiv/1123060/Kelek-Sarrazin-hat-in-der-Sache-Recht#/beitrag/interaktiv/1123060/Kelek-Sarrazin-hat-in-der-Sache-Recht