Nytt

NRK har kuttet ut avspilling av Gud signe vårt dyre fedreland grytidlig søndag morgen. Den tar tre minutter fra 7.57. Begrunnelsen er verdt å merke seg: – Vi tror at tiden har gått fra avspillingen av fedrelandssalmen, og det var også med å gi kanalen et offisielt preg. Det ønsker vi ikke i 2010, uttaler fungerende radiosjef i NRK, Leif-Kjartan Bjørsvik til DagenMagazinet.

Ved enkle administrative grep fjerner NRK alle rester av kristen-humanistisk kulturarv. Det er bevisst politikk. Bjørsvik sier at man ikke ønsker et offisielt preg. Men NRK er statskringkasting, hvordan skal man unngå «offisielt preg»? Det Bjørsvik mener er at man ønsker ikke å bli identifisert med det gamle Norge der kristen kultur var en bærebjelke. Men det kan han ikke si eksplisitt. Hallgrim Berg gjør det for ham.

— Dette faller inn i et mønster som vi kjenner igjen. NRK prøver å tone ned alt som har med vår nasjonale kultur å gjøre til fordel for sitt multikulturelle eksperiment som nå rir vårt land, sier Hallgrim Berg, tidligere stortingsrepresentant (H) og medlem i Norsk Kulturråd. Berg har også sittet i Kringkastingsrådet.

Bjørsvik viser til at salme-interesserte kan høre på radio søndag 22.05. Det er klar melding. NRK ønsker ikke å bli identifisert med kristen kultur. Man prøver å fremstille det som om det er religionsnøytralt og flerkulturelt. I virkeligheten er det kristendomsfiendtlig.

Det er med å øke skepsisen til hva som er i bagasjen til Det nye Norge.

Fedrelandssalmen borte fra NRK P1

NRK kuttet morgensalme

Oppdatering 16. august 2010: Etter massive protester fra lyttere ombestemte NRK seg.