Armadillo av Janus Metz er en film som vil bli sett av mange. Det er en film alle bør se, for å forstå dagens verden. Hvor vanskelig og innfløkt det er. Armadillo forteller oss noe ubehagelig: Krig er grisete, uutholdelig, et spill med helt andre regler enn hverdagens. Det er lettere å snakke om sivile programmer. Man får en distinkt følelse av at for en del politikere er det dette – krigens heslige realiteter – de rømmer fra. De vil helst snakke om noe annet. Eller: de vil kritisere soldatene for å være blødtørstige, brutale. De vil ha en pen krig. Men da er det ikke krig.

Det er slik FN har operert i sine fredsoperasjoner. Resultatet var Srebrenica.

Filmen viser tre sider ved krigen i Afghanistan.

Den tematiserer hva krig er, og den har ikke forandret seg siden Illiaden. Det handler om å drepe eller bli drept.

Dette er ikke en vanlig krig mellom jevnbyrdige parter. Det er en asymmetrisk krig. Den ene part har droner, den andre går i sivil, gjemmer seg blant sivile og fremprovoserer aksjoner som går ut over de sivile. Talibans taktikk er en utmattelsestaktikk. En war of attrition.

Før eller siden vil den hjemlige opinionen si at nok er nok, i soldater og penger.

Det er en propagandakrig: Krigsmotstandere vil blande sammen krigens natur og denne krigens formål, slik det allerede har skjedd. De vil presentere bildene som en sjokkerende nyhet: «Se hva soldatene gjør og er med på!! Dette er umoralsk.» Men all krig er umoralsk i denne betydningen.

Det disse krigsmotstanderne ikke vil snakke om, er at de vil overlate de sivile til en bevegelse som sist de styrte terroriserte menneskene, og særlig kvinnene, på det mest hensynsløse.

Det som er enda klarere denne gang er at Taliban er knyttet til krigens tredje nivå: forbindelsen til våre egne samfunn. Denne gang går frontlinjene tvers gjennom våre egne samfunn. Hvor mange muslimer er det i den danske brigaden?

Den frontlinjen handler om trusselen fra Al Qaida og Lashkar e-Taiba – i Vesten, jfr. det mislykkede bombeattentatet på Times Square. Men det handler også om den manglende integreringen av muslimer i Vesten. Alle disse nivåene henger sammen. Det er ikke noe vi kan løpe fra, de er der uansett hva vi gjør. Det beste er alltid sannheten.

Gå og se filmen. Den har premiere i Norge 27. august.

plakat: click to enlarge

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.