Tre AMK-operatører som var på vakt da tyrkiske Døndu Tulum døde i en leilighet på Tøyen i Oslo har fått status som mistenkt av Spesialenheten for politisaker. De etterforskes for grov uforstand i tjenesten og brudd på helsepersonelloven.

Det er bare noen dager siden at anmeldelsen mot medlemmer av Tulum-familien for fremsettelse av trusler mot offentlige tjenestemenn ble henlagt.

Etterforskningen og status som mistenkt er en stor belastning for AMK-ansatte.

Tøyen-saken vakte oppsikt pga dramatiske bilder av politiet som måtte legge slektninger i bakken. Lydloggen viste at familien førte et vulgært og truende språk mot AMK-operatørene. Likevel gjorde noen aviser, spesielt Dagbladet seg til talerør for familien, som ville ha det til at de var ofre.

Situasjonen som oppsto var kaotisk. Mange forskjellige ringte inn til AMK-sentralen. Da de ikke ble forstått begynte familiemedlemmene å skjelle ut og true operatørene.

At anmeldelsen mot familiemedlemmer er henlagt, og operatørene etterforskes, kan vanskelig tolkes som annet enn en seier for det politisk korrekte som per definisjon legger skylden på den norske siden i en konflikt.

Det går tungt inn på operatørene og deres kolleger.

– De tre operatørene har fått status som mistenkt fordi det er en større sannsynlighet for at det vil kunne komme påtalevedtak mot dem enn for de øvrige involverte, sier advokat Nils Ole Bay, som leder etterforskningen på verv for Spesialenheten.


De tre mistenkte AMK-operatørene nekter straffskyld.

– Det bobler i magen min når jeg hører ordet «mistenkt». Det oppleves veldig urettferdig. Og det er urettferdig at det ikke tar slutt, sier en av operatørene til VG.

De andre involverte tjenestemennene har status som vitner.

Både AMK-operatørene og ambulansepersonellet etterforskes både for grov uforstand i tjenesten og for brudd på bestemmelser i helsepersonelloven, ifølge Bay. Polititjenestemennene etterforskes for å ha utøvd grov uforstand i tjenesten.

– Vi etterforsker saken på bakgrunn av anmeldelse både mot politi og ambulansepersonell og institusjonene der de jobber. Det har blitt en omfattende etterforskning og det gjenstår fremdeles avhør av enkelte vitner, sier advokat Bay.

At man greier å vende denne saken om til å være en ny «Sofienberg-sak» er vanskelig å fatte. Men det er essensen av det politisk korrekte: den norske parten tar alltid feil. Hvis det er rasisme er det alltid norske involvertes skyld. Det sier seg selv at dette er høyst demotiverende for alle som jobber i offentlig sektor. Vi beveger oss mot et system vi kjenner fra Amerika der sensitive spørsmål behandles pinlig korrekt. Men det betyr ikke at ikke folk kan bli dårlig behandlet. Man gjør det bare på en uangripelig måte.

Innfødte nordmenn er vant til å måtte være den passive part i møte med helsevesenet. Her gir man en gruppe spesielle privilegier. Det er en form for polarisering, som det ikke snakkes om.

AMK-operatører mistenkt etter Tøyen-dramaet
Spesialenheten etterforsker saken

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂