Familiemedlemmer startet bråket med ambulansepersonalet fordi de mente at sjåførene kom for sent tilstede etter at en 63 år gammel kvinne hadde fått et illebefinnende. Familien nektet å slippe ambulansepersonellet inn og da politiet etter 15 minutter fikk banet vei, sto pasientens liv ikke til å redde. Politiet har aldri hørt om lignende tilfeller, og anmelder kvinnens familie for truende oppførsel:

– Jeg har jo jobbet i politiet i tredve år og har sikkert vært på tusen dødsfall. Jeg har aldri hørt om liknende tilfeller, sier vaktleder Oddleif Sveinungsen ved Sentralvakten i Oslo politidistrikt til VG Nett.

Familiemedlemmene blir nå anmeldt for truende oppførsel. Politiet sier til VG Nett at de ropte «vi skal drepe dere» til de som kom for å redde kvinnens liv og gikk til angrep på politifolkene.

– Det vil bli opprettet anmeldelse fra patrulje på stedet, i forhold til oppførsel fra menneskene de møtte der, sier Sveinungsen, som understreker at ingen så langt er pågrepet eller avhørt i forbindelse med ambulansebråket.

Et av de involverte familiemedlemmene hevder at familiens aggressive atferd overfor ambulansepersonalet og politiet skyldes at ambulansen – som i følge AMK-sentralen ankom 8 minutter etter at meldingen ble mottatt – kom for sent:

– Hadde bare ambulansen kommet i tide, hadde det ikke vært noe problem, sier et barnebarn av den 63 år gamle kvinnen som omkom. Familien er av vestasiatisk opprinnelse.

Men ifølge sentralvakten tok det ikke mer enn åtte minutter til det ble ringt inn til 113, før ambulansen var på stedet. Men på grunn av bråket som oppsto, klarte ikke politi og ambulansepersonalet å komme seg inn på stedet før et kvarter senere. Da fant de kvinnen død.

– I en sånn situasjon kan man si og gjøre veldig mye galt og rart, men dette var langt i overkant. Derfor ble situasjonen så truende at ambulansepersonalet ikke ville gå inn uten politi på stedet, sier Sveinungsen.

Politiet måtte sende flere biler for å få roet ned situasjonen. Sentralvakta sendte også etterforskere til stedet, for å avklare at kvinnens dødsfall var av naturlige årsaker. Selv bestrider familiemedlemmene at de gikk til angrep på politiet.

– Mamma og pappa gikk ikke fysisk til angrep på politiet. Det var flere politibiler, de hadde jo aldri turt det! Det er ikke langt fra legevakta heller, bestemor hadde vært i live hvis ikke det hadde vært for dette, sier familiemedlemmet.

Den avdøde kvinnens sønn, Kutlauy Tulum, sier til VG at det var politiet som først møtte opp, ikke ambulansen, og anslår at ambulansen brukte 45 minutter fra det ble ringt 113 til den ankom kvinnens adresse.

– Jeg ble oppringt av familien og informert om min mors tilstand. Så kjørte jeg fra Stovner. På vei til Tøyen ringte jeg AMK flere ganger. Da jeg kom fram, hadde ambulansen akkurat kommet til stedet, sier han.

De to som ble pågrepet av politiet forteller til TV2 at de var provosert over at den nå avdøde kvinnen ikke fikk den hjelpen de mener hun hadde krav på.

Men i følge jourhavende ved AMK-avdelingen ved Oslo Universitetssykehus, Anders Halden, skal det ha blitt fremmet trusler allerede under den første telefonen til nødnummeret 113, og da ambulansepersonellet ble møtt med det de anså som truende bevegelser fra oppmøtte familiemedlemmer, valgte de å ikke kjøre helt frem til stedet.

Jourhavende ved AMK-sentralen på Ullevål sykehus, Anders Halden, forteller til tv2nyhetene.no at de fikk en rekke oppringninger om den syke kvinnen i 60-årene.

– Klokken 11.31 ble den første oppringningen registrert. Da var det ingen enkel kommunikasjon. Det var vanskelig å finne ut hvor det var blant annet på grunn av språkproblemer. Etter hvert ble framsatt trusler mot operatøren. Senere ble det klart hvor den syke var, men ambulansen ble bedt om å være på vakt mot at det kunne være aggresjon på stedet, sier Halden til tv2nyhetene.no.

Ambulansepersonellet har hevdet at da de kom fram ble de passert av en bil med folk.
– Vi ser svært alvorlig på denne saken

– Personene i bilen viste misytringer mot våre folk. De valgte derfor å be om assistanse fra politiet. Politiet rykket fram og gjorde sine tiltak. Politipatruljen tok seg inn til kvinnen og startet umiddelbart førstehjelp før våre folk kom inn og tok over cirka klokken 11.54. Kvinnen var da livløs, forteller Halden.

VG: Familiemedlemmer blir anmeldt for ambulansebråk