En amerikansk kvinne er pågrepet for å rekruttere menn til selvmordsangrep i Europa og Asia. Selv skal hun ha dratt til Europa for å myrde den svenske tegneren Lars Vilks.

Colleen R. LaRose ville sprænge sig selv i luften.

Men indtil den mission skulle gennemføres, var den amerikanskefødte »Jihad Jane« – som hun kaldte sig selv – involveret i en større operation for at rekruttere mænd til selvmordsangreb flere steder i Europa og Asien.

Det oplyser det amerikanske justitsministerium i anklageskriftet, der blev frigivet tirsdag aften.

Ministeriet skriver også, at »Jihad Jane« fik en direkte ordre om at dræbe en »borger i Sverige« og gøre det på en sådan måde, at det ville skræmme »hele den vantro verden«.

»Jeg vil gøre dette til mit mål, indtil jeg enten har succes eller dør,« skrev kvinden angiveligt i en email.
Skulle dræbe tegner

Jane accepterede – ifølge ministeriet – således missionen og rejste til Europa, hvor hun indledte forberedelserne til drabet.

14 dager senere ble hun pågrepet, men amerikanske myndighetene vil ikke offisielt bekrefte at kvinnens mål var Lars Vilks.

Syv personer med opprinnelse i Midtøsten ble i går pågrepet i Irland, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot Vilks. Ytterligere fem menn skal være involvert i saken, men navnene deres er ikke offentliggjort. Det vites ikke om de er pågrepet, men de skal være bosatt i hhv. Sydasia, Østeuropa, Vesteuropa og USA.

»Dagens anklage, der lyder på at en kvinde fra en amerikansk forstad sagde ja til at udføre mord i et andet land og samtidig hjalp terrorister, viser udviklingen i den trussel, vi står overfor,« siger David Kris, viceleder for Afdelingen for National Sikkerhed under Justitsministeriet.
Forbindelse til Pennsylvania

»Sagen viser, at terrorister leder efter amerikanere, der vil kæmpe for deres sag. Det fjerner enhver form for tanke om, at vi kan bedømme terrorister alene på udseende,« siger statsadvokat Michael L. Levy.

Kvinden LaRose står til fængsel på livstid samt en bøde på én million dollars, omkring 5,5 millioner kroner. Hun er født i 1963 og er således 46 eller 47 år. Hun boede i Montgomery i delstaten Pennsylvania, da hun blev anholdt.

LaRose blev anholdt den 15. oktober sidste år i Pennsylvania. Det er blot 12 dage efter, at David Headley – mistænkt for at ville springe Jyllands-Postens kontorer i Viby og København i luften – blev anholdt i Chicago på vej til netop Pennsylvania. Headley er desuden delvist opvokset i Pennsylvania, hvor hans mor boede i mindst 20 år.

FBI har dog ikke bekræftet, at der er nogen forbindelse mellem de to sager.

Jyllands-Posten: »Jihad Jane« ville dræbe tegner