NRK sendte igår kveld en britisk dokumentar om Salman Rushdie og Sataniske vers på halvannen time. Filmen går detaljert til verks og viser hvordan Rushdie var totalt uforberedt på reaksjonen.

Mange nøkkelpersoner er intervjuet om deres rolle, bla. muslimske representanter i Leicester og Bradford og London. Dette var første gang muslimene samlet markerte seg politisk. I deres største demonstrasjon samlet 70.000 seg foran Parlamentet med krav om at boken måtte trekkes tilbake. Parallellen til karikaturtegningene er slående: ved neste korsvei skulle de ikke gi seg.

Rushdie kom inn fra venstre og det gjorde ham ikke til toryenes darling. Utenriksminster Geoffrey Howe hadde svært liten sans for Rushdie og boken.

Penguin sto opp for boken, men de droppet en indisk utgivelse uten å spørre forfatteren. Over alt får man inntrykk av at omkostningene ble så store at et kommersielt forlag ville tenke seg om mange ganger før det gjorde noe tilsvarende. I dag opphever e-bøker denne sensurmuligheten.

Filmen går i reprise på NRK2 kl.19.25.