Salman Rushdie mistet et øye i det seneste angrepet han ble utsatt for. Foto: AP Photo/Frank Franklin II)

Forfatteren Salman Rushdie har selv fått kjenne islamistisk meningsterror på kroppen. Nå advarer han Vesten mot at totalitære krefter er på fremmarsj, også fra woke-kulturen.

Ni måneder etter at han ble knivstukket på scenen og blindet på det ene øyet, kommer forfatter Salman Rushdie ut med en kraftig advarsel om at ytringsfriheten i Vesten er i fare. Rushdie ble da angrepet av en libanesisk islamist.

Under British Book Awards mandag, der Rushdie ble tildelt prisen Freedom to Publish, leverte han et budskap om ytringsfrihet. Dette gjorde han i form av en videomelding .

Da han mottok prisen, sa Rushdie at han tror ytringsfriheten i Vesten befinner seg i en kritisk fase.

For Rushdie handler det ikke bare om trusler fra den type islamistiske miljøer han selv er blitt angrepet av. Han peker også på den økende woke-kulturen og den sensurvirksomheten den bringer med seg, som sensur av politisk ukorrekte bøker osv.

Samnytt skriver om saken:

– Nu sitter jag här i USA, jag måste titta på den extraordinära attacken mot bibliotek och böcker för barn i skolor. Attacken mot idén om själva biblioteken. Det är ganska anmärkningsvärt alarmerande, och vi måste vara mycket medvetna om det och kämpa hårt mot det.

–Les en annen bok i stedet

Rushdie kritiserte også omskrivninger av eldre bøker for å «tilpasse dem til en moderne tid», og dermed fjerne språk som anses støtende.

Ifølge Rushdie må bøker ”komme til oss fra sin egen tid og være av sin egen tid”.

– Om det er vanskelig for noen å godta, kan de lese en annen bok i stedet, sa han.

Han har også tidligere kommet med kraftige utfall mot woke-kulturens boksensur, se sak under.

Det var den 12. august 2022 at Rushdie ble knivstukket da han skulle holde en offentlig forelesning på Chautauqua Institution i Chautauqua, New York. Den 24-årige libaneseren Hadi Matar ble pågrepet på stedet og tiltalt for mishandling og mordforsøk. Rushdie ble alvorlig skadet og innlagt på sykehus etter angrepet, avslutter Fria Tider.

Les også: 

Salman Rushdie fordømmer Roald Dahl-sensur

Velkommen til lesermøte i Bergen!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.