rosarno.jpg

1500 illegale afrikanske innvandrere gikk i går amok i den lille byen Rosarno, i regionen Calabria aller nederst på den italienske støvelens tåspiss. De tok kontrollen over gatene, ødela noen hundre biler, skadet gjerder og annen fast eiendom, satte fyr på søppelcontainere, og drev for en stakket stund urban geriljakrigføring innen politiet fikk kontroll over situasjonen.

De 1500 hadde selvbeherskelse nok til ikke å ta livet av noen, men enkelte personer som befant seg inne i de smadrede bilene fikk lettere skader.

I dag morges har opprøret blusset opp igjen, men ser inntil videre ut til hovedsakelig å anta verbale former. Noen av afrikanerne kastet stein mot en balkong, hvoretter det ble skutt varselskudd inne fra boligen.

Hva i all verden er dette? spør man seg kanskje. Det er en konsekvens av den forferdelige kombinasjonen av et fattig, underutviklet og lovløst territorium, en skruppelløs organisert kriminalitet, og papirløse afrikanere i sin beste alder som ikke har annet enn sin muskelkraft.

De femten hundre unge mennene arbeider under slavelignende kår som sesongarbeidere i landbruket. Om natten sover de i nedlagte fabrikker. Avhengig av innhøstningstiden for de forskjellige produktene, befinner de seg i Calabria, langs kysten nord for Napoli, eller på landsbygda rundt Foggia. En uke plukker de tomater, en annen uke oliven, en tredje klementiner. De lokale storbøndene betaler dem 20 euro for hver arbeidsdag, som varer mellom tolv og fjorten timer, og av dette beløpet betaler de 5 euro til Calabrias mafia, kalt ‘ndrangheta, som koordinerer det hele.

Resultatet er et strengt klassedelt samfunn, hvor en mektig og lovløs elite beriker seg på den nye underklassens bekostning, med en forskremt middelklasse som tause, hjelpeløse vitner, hvis bidrag til elendigheten er å selge sin stemme til korrupte politikere som opprettholder status quo, foruten å sky som pesten det manuelle arbeidet afrikanerne gjør.

Så hva var det som gikk galt i går kveld? Det var afrikanerne som etter å ha holdt ut nedlatende behandling, trakassering og rasistiske tilrop i lang tid, mistet tålmodigheten etter å ha blitt beskutt med luftgevær av noen som ikke hadde bedre tidsfordriv. Lignende episoder har forekommet tidligere, men det har aldri gitt opphav til så sterk reaksjon som denne gangen.